Bivša ambasadorica u BiH Maureen Cormack u Sarajevo dolazi kao visoka zvaničnica SAD-a

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primit će u ponedjeljak glavnu zamjenicu pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack.Cormack je, kao bivša ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH, na ovu veoma visoku funkciju u State Departmentu imenovana u augustu prošle godine.

Ona je tako postala glavna zamjenica Philipa Reekera, prvog čovjeka do američkog državnog sekretara Mikea Pompea za oblast Evrope i Euroazije.

Cormack je u svom mandatu kao američka ambasadorica u BiH bila meta napada lidera SNSD-a i aktuelnog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Zbog njenih dosljednih stavova, kada je riječ o očuvanju integriteta BiH, Dodik je tražio da se ona na području RS-a proglasi personom non grata.

Iako se najavljivalo da je Cormack dio “stare administracije”, posebno u momentu kada je Dodik od predsjednika SAD-a Donalda Trumpa očekivao zaokret u odnosu prema RS i da će njena diplomatska karijera za vrijeme Trumpove vlasti biti stopirana. Također, ona je na ovu novu funkciju došla upravo iz Trumpovog tima.

Izvor: Klix.ba

Related posts