Bihać ponovo pod migrantskim pritiskom: Policija nema kud s migrantima sa ilegalnih lokacija, a Vučjak zatvoren

Dolaskom topijih dana Bihać je sve više pod pritiskom novih dolazaka migranata. Postojeći prihvatni centri su već odavno popunjeni i nema mjesta za nove migrante, pa isti kao i ranijih godina svoj smještaj traže u nedovršenim građevinama, bivšim tvornicama, napuštenim objektima, na stadionu NK Jedinstva, te u šiblju Bakšaiških bara i na Lukama, a nerijetko provaljuju i privatne objekte. Narednih dana i mjeseci očekuje se još veći pritisak.

Vučjak spasio Bihać?

I prošle godine u ova doba Bihać je bio u sličnoj situaciji. Tada je iz nužde formirana lokacija „Vučjak“ na granici prema Repubilici Hrvatskoj, odnosno EU. Osim što je spasila grad i turističku sezonu, ta lokacija je značila i svojevrsni pritisak na Evropsku uniju koja je istovremeno prenosila taj pritisak na državni nivo vlasti Bosne i Hercegovine da se uključi.

Svjedoci smo brojnih posjeta visokih zvaničnika i predstavnika EU koji su dolazili u Bihać prvenstveno u cilju da riješe problem Vučjaka. Vučjak je uspio razotkriti i dvostruke principe Evropske unije jer u isto vrijeme dok je na sceni bila politika jačanja granice EU i brutalno ilegalno vraćanje migranata iz Hrvatske u Bihać, predstavnici EU su dolazili u Bihać i davali lekcije o ljudskim pravima i lošim uvjetima na Vučjaku.

Pritisak na Evropsku uniju i BiH

Tu priliku lokalne i kantonalne vlasti pokušavale su iskoristiti da se riješi i pitanja Bire i Mirala, ali čim je Evropska unija riješila trn u svom oku (Vučjak) iteres za rješavanje drugih problema koji muče Bihać poput Bire i Mirala je nestao. Trebali su to znati i Premijer USK-a i Ministar MUP-a USK-a koji su tada u suradnji sa IOM-om ponosno najavili zatvaranje Vučjaka i transport migranata s te lokacije na novu lokaciju u Sarajevu. Na pitanje novinara, šta će se dešavati sa viškom migranata kada ponovno dođu u Bihać tada je rečeno da će isti biti transportovani nazad u Sarajevo, što nikada nije profuncionisalo.

Operativna grupa bez odgovora

Ubrzo nas čeka još gora situacija. Novi migranti dolaze, trenutni privremeni smještaji su krcati, Vučjaka nema, država se kasno uključuje. Kada neko od građana pozove policiju da izmjesti migrante sa određene „divlje“ lokacije, obično dobiju odgovor da policija nema kud s njima.

Šta će Operativna grupa za pitanja migracija USK-a na čelu sa Premijerom Mustafom Ružnićem poduzeti po tom pitanju, zašto se višak migranata iz USK-a ne transportuje u centre u Sarajevo, da li je Vučjak trebalo ukinuti, šta je sa lokacijom “Lipa” koju je Grad Bihać ponudio kao alternativu, da li smo prinuđeni na formiranje novog Vučjaka, samo su neka od pitanja na koja će odgovori ubrzo morati dati odgovor.

Izvor: Krajina.ba

Related posts