Bišćanin izgrađuje fitnes klub bivšim borcima Armije BiH

Današnje vrijeme prepuno je humanitarnih akcija i drugih vidova pružanja pomoći gdje se najbolje vidi koliko čovjek čovjeku može biti od pomoći. Uvjerili smo se više puta kroz razne te akcije da su Krajišnici zaista posebni ljudi. Pomažu i kada mogu i ne mogu i kada se međusobno poznaju ali i kada je riječ o potpunim strancima u nevolji.

Adnan Badnjević iz Bihaća odlučio se na nesvakidašnju gestu i zato je njegovo humano djelo pronašlo posebno mjesto za priču na našem portalu.

Naime, Adnan je odlučio napraviti fitnes klub pod imenom “GAZIJA” koji će posvetiti i dati na korištenje svim borcima Armije BiH, kao i svima onima koji nemaju financijski sredstava a žele poboljšati svoj izgled i zdravlje.

– Projekat je nastao sasvim slučajno jer od malih nogu sam u nekom sportskom okruženju i takav život vodim i do dan danas. Volim svoju vjeru, svoj narod, svoju državu. U ratu sam bio maloljetan ali sjećam se svega od početka do kraja. Bio sam u radnoj obavezi onda kad je moj otac odlazio na liniju a ta obaveza je bila pekara koja je radila za 5. korpus u Bihaću. Nakon svih tih dešavanja i sadašnjih kad se moj narod bori za opstanak pa na tom putu mnogi odustaju od života u neku ruku padaju u depresiju koja dovodi do problema u porodici, rastave, droge, kocke i na kraju samoubistva, za portal Cazin.NET objašnjava Adnan.

Većinu sprave za vježbanje izrađuje ručno kao i neke tegove. Prostorija u kojoj će se nalaziti fitnes klub je korištena za pripadnike 5. korpusa Armije BiH koji su iz te prostorije kretali u prve borbene linije.

– Imao sam nešto sprava koje sam kupio i koje nisu nimalo jeftine i odlučio sam uz Božiju pomoć napraviti vlastite sprave i dodatnih tegova koje su tačno izvagane i pravljene od betona. Od toga nemam ništa niti mi treba. Sve sam financiram onako kako stignem. Imam završeno srednju školu za primjenjenu umjetnost, pa radim većinom unutarnje radove, rigips i moleraj. U sklopu kuće gdje živim je bila pekara koja je mobilisana 92 do 95 god. U njoj su borci 5. korpusa dolazili planirali i realizirali ratne strategije a poslužila je i kao sklonište civilnom stanovništvu. Nakon rata prestaje sa radom i tako je ta prostorija ostala neiskorištena a sad ću je iskoristiti za projekat kojeg planiram završiti u što skorije vrijeme, dodaje Adnan.

Ovaj projekat realizira iz jednog jedinog razloga, a to je pomoć svima onima koji ne znaju gdje i kako da ispune slobodno vrijeme. Onima koji bi se željeli baviti fitnesom i trenirati ali nemaju mogućnosti.

– Nalazim se u Bihaću mjesna zajednica Gornje Prekounje preko puta Srednje Medicinske i Ekonomske škole. Želim pomoći svom narodu koji se nalazi u teškom financijskom stanju na bilo koji način a igrom slučaja to je fitness. Želim da probam ljude iz nekog depresivnog stanja i crnila izvesti na ulicu gdje neće biti ponižavani i izbjegavani već ljudi velikog kalibra kojeg će cijeli svijet poštovati.

Borit ću se na najbolji način koji mogu za svakog čovjeka, za svoju državu, za svoj narod dok sam živ i to mi niko ne može uskratiti. Radim i na tome da ljudima prezentiram Airsoft-vojno simulacijski sport s ciljem opuštanja od svakodnevnica u prirodi, za kraj razgovara objašnjava nam Adnan.

Ovaj gest još jedan je u nizu primjera da dobrim djelima činimo mnogo za druge ali i za sebe same.

Related posts