Bill Clinton na proslavi godišnjice obnove državnosti BiH u Washingtonu

Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACBH) obilježilo je 75. godišnjicu obnove državnosti Bosne i Hercegovine organizacijom gala večeri u Washingtonu.Na večeri koja je počela u 23 sata po našem vremenu govorio je bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton. Vijeće je Clintonu uručilo nagradu za životno djelo zbog uloge u zaustavljanju agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Clinton je na Twitteru napisao da mu je čast što se pridružio Savjetodavnom vijeću za Bosnu i Hercegovinu da bi se prisjetili kako su se okupili da okončaju rat u BiH prije 20 godina.

-S obzirom na današnje izazove, imamo mnogo toga da naučimo od ljudi u BiH koji su se odlučili fokusirati na budućnost – napisao je.

Vijeće je prošle godine nagradu za životno djelo dodijelilo i bivšem američkom potpredsjedniku Joe Bidenu i senatoru Bobu Doleu. Priznanja su uručena i Saneli Diani Jenkins, našoj poznatoj poslovnoj ženi i filantropu čija fondacija čini mnogo za mlade u Bosni i Hercegovini. Priznanje je uručeno i predstavniku fondacije “Hastor” za pomoć djeci i mladima iz BiH.

Posebno priznanje je dodijeljeno i bivšem članu Predsjedništva BiH Harisu Silajdžiću, te američkim generalima Gordonu Sullivanu i Wesleyu Clarku, bivšem glavnom zapovjedniku NATO za Evropu.

Među dobitnicima priznanja ove godine su i američki režiser dokumentarnih filmova i pisac Bill Carter, koji je i počasni građanin Sarajeva, te kapetan u američkim oružanim snagama Ermin Mujezinović.

Predsjednica Savjetodavnog vijeća, Ajla Delkić, istakla je u svom uvodnom obraćanju da su građani BiH postali ponosni Amerikanci jer te dvije države veže tradicija prihvatanja drugog i drugačijeg. Od Kulina Bana do danas je BiH bila utočište progonjenima. Dalje, Delkić je kazala da su BiH i SAD bile na istoj strani svaki put u historiji kada se zlo fašizma pojavilo.

-BiH i SAD su bile na istoj strani i protiv Hitlera i njegovih četničkih i ustaških saveznika, kao i protiv genocidnih namjera režima Slobodana Miloševića – rekla je ona.

Delkić je naglasila da je danas glavni cilj svih koji vole BiH da se konačno poraze snage koje traže uvođenje tiranije manjine nad demokratskom većinom. Na kraju, Delkić se u ime Amerikanaca bosanskog porijekla zahvalila i republikancima i demokratama u Kongresu SAD koji podržavaju BiH kao građansku državu jednakih građana i građanki.

Večeri su prisustvovale mnoge visoke zvanice: visoki predstavnik za BiH, Valentin Incko, ambasador BiH u SAD, Haris Hrle, ambasadorica Republike Kosovo u SAD Vlora Čitaku, bivši ambasadori SAD-a u BiH i Hrvatskoj, Cliford Bond, Tomas Miller, James Foley, bivši šefovi misije OSCE u BiH, ambasadori Robert Berry i Johnatan Moore, bivši specijalni izaslanik predsjednika SAD za Federaciju BiH Danijel Serwer i bivši ministar energije FBiH, Reuf Bajrović.

Među više od 140 zvanica bili su i predstavnici ambasada Velike Britanije i Njemačke u SAD, kao i mnogih nevladnih organizacija i medija, saopćeno je iz Savjetodavnog vijeća za BiH.

Related posts