Bosanski Petrovac: Izložba fotografija u Domu kulture „Harmonija različitosti“

U organizaciji JU „Centra za kulturu i obrazovanje“ i Odbora za međureligijsku saradnju Bihać, a uz podršku OSCE Misije u BiH,  u Domu kulture otvorena izložba fotografija pod nazivom „Harmonija različitosti“.

Mnogobrojnim građanima, predstavnicima kulturnog, javnog i političkog života naše Opštine, predstavnicima Odbora za međureligisjku saradnju iz Bihaća, kao i predstavnicima OSCE Misije u BiH, obratili su se Marijo Plavčić, iz katoličke vjerske zajednice, Mirzet efendija Spahić, iz islamske vjerske zajednice, pravoslavni sveštenik Bojan Mitrić, predsjedavajuća Opštinskog vijeća Nikolina Simić, te ispred načelnika Opštine, Nevsad Ramić.

U kulturno-umjetničkom djelu programa predstavili su se učenici Mješovite srednje škole, sa recitalom, učenici Niže muziče škole, te djevojke i momci folkolora koji djeluje pri „Centru za kulturu i obrazovanje”.

Izložbu 40 fotografija vjerskih objekata islamske, katoličke, pravoslavne i jevrejske zajednice svečano je otvorila v.d. direktora Ansela Husetić, istaknuvši da je izložba postavljena na pravom mjestu i u pravom gradu, jer je Bosanski Petrovac pravi primjer suživota i vjerske tolerancije.

Iz Bosanskog Petrovca  je poslata jedna poruka: Nije važno koje smo vjere, kako nazivamo Boga kojem se molimo, na koji način se molimo, treba da se međusobno uvažavamo, širimo poštovanje, prijateljstvo, suživot i toleranciju.

„Jedna bašta ljepše izgleda i bolje miriše sa četiri različita cvijeta, za razliku od bašte sa jednim cvijetom“, u svom obraćanju istakao je Nevsad Ramić.

Related posts