Bihaćku umjetnicu napao vozač u Rijeci: Ne vozim Cigane, vozim za dom i poglavnika

Danas sam – u državi koja je dio Balkana, ali i Evropske unije, u zemlji koja je bila druga na Svjetskom prvenstvu u nogometu – verbalno napadnuta na račun moje nacionalnosti. Uz to, moja prijateljica Ivana i ja nazvane smo kurvama, napisala je na svom Facebook profilu Selma Selman, umjetnica koja je nastupila na drugom Biennalu industrijske umjetnosti u Rijeci (Hrvatska).

Opisala je šta se dogodilo:

– Ne vozim Cigane jer oni nose nesreću i ne vozim kurve. Ja vozim “za dom i poglavnika”, opisala je Selma Selmani neugodno iskustvo s riječkim vozačem, pojašnjavajući, na engleskom jeziku, pozadinu onog – “za dom i poglavnika”. Čovjek koji me verbalno napao, nastavlja Selmani, dvostruko je stariji od mene i angažiran je kao vozač za Biennale.

– Nastupila sam na otvaranju Bijenala industrijske umjetnosti u Labinu, ali moj rad izložen je i u muzeju savremene umjetnosti u Rijeci. Kasnila sam, a trebala sam otići u Rijeku. Bila sam s prijateljicom Ivanom Ivković i sjela u kombi zaboravljajući da imam u ruci čašu crnog vina. Čovjek je tad počeo vikati na mene zbog te čaše vina. Doslovno se derao na mene, vrištao je svakakve uvrede. Pokušala sam se odbraniti govoreći mu da mi je sve mogao reći na lijep način i da nema razloga da viče na mene. Izišla sam iz kombija, vjerujući da će me pustiti nazad kad popijem tu čašu crnog vina, ali on me nazad u kombi nije pustio, nego me vrijeđao govoreći to o Ciganima, kurvama i nesreći koju cigani nose, opisala je svoje iskustvo na Facebook profilu Selma Selman.

Primila je, piše, riječi podrške svojih kolega i kolegica, koji su se zatekli na licu mjesta, i nema, piše, “pojma što se događalo nakon što je otišla iz Hrvatske”.

– Na ovom Biennalu nastupila sam s radom pod naslovom “Nemam pojma”. U pitanju je video rad koji propituje rasizam, diskriminaciju i situaciju kakva mi se, eto, dogodila na otvaranju Biennala.

Kako se saznaje od svjedoka ovog incidenta, ostali umjetnici solidarisali su se sa kolegicom i nisu se htjeli voziti kombijem.

Related posts