Bihać: Završena prva faza KFW projekta

Privode se kraju radovi na izgradnji novog kanalizacionog sistema u Bihaću.Nakon skoro tri godine od
otpočinjanja građevinskih radova, može se reći da je završena prva faza projekta.Najveći izazov zasigurno je bio izgradnjapostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.Značajan broj domaćinstava i privrednih subjekta već je u novom sistemu no daleko odtoga da je posao završen. Naime,projekat nije obuhvatio neke dijelove Bihaća, poput strogog centra grada što je donekle iznenađujući podatak jer to znači da otpadne vode odavde i dalje se izlijeva u potok Drobrenicu.

A tamo gdje je kanalizacioni sistem urađen trebaće poraditi na edukaciji stanovništva jer na postrojenje, dolazi nepotreban otpad koji može uzrokovati ozbiljan kvar na 11 miliona vrijednom prečišćivaču.
Centar Grada bi tako trebao biti prioritet u drugoj fazi kao i područje Nacionalnog parka Una. No, kada će ona početi teško da ko može dati odgovor ako se zna da su problemi pratili projekat od njegov samog početka.Novoizgrađeni kanalizacioni sistem dobili su naselja Bakšaiš- Kralje,Hatinac,Ružica,dio zone Kamenica, Jezero-Privilica.Izgrađen je i glavni kolektor koji prolazi kroz Ozimice, odnosno zonu koja zahvata pojedine dijelove grada i završava na lokaciji Jotani sa sifonom ispod rijeke Une koji otpadne vode sa lijeve prenosi na desnu obalu, a potom ka Velhovu.

I tako se Bihać upisao medju gradove koji je krenuo putem evropskih centara koji su kvalitetno zbrinuli otpadne vode. Ali Bišćani imaju puno toga još da uče ukoliko žele da njihov grad odiše čistoćom. Prije svega moraju se riješiti loših navika da smeće naročito krupan otpad bacaju u rijeku Unu, a sada i u novi kanalizacioni sistem. Zaista je poražavajuće da ima nesavjesnih građana kojima su novoizgrađeni šahtovi postali idealno mjesto za bacanje raznog smeća.

Da je potrebno raditi na edukaciji lokalnog stanovništva pokazao je i nedavni slučaj u naseljima gdje su građani Hatinca i Bakšaiš-Kralje primjetili fekalija u rijeci Uni. Ostali su iznenađeni jer upravo je ovaj dio Bihaća dobio sasvim novu kanalizacionu mrežu. Izlaskom na teren, nadležni su ustanovili da su opet nesavjest, ali i neznanje građana prouzrokovali onečišćenje.

Pronađena su domaćinstva gdje su fekalne priključene na oborinske vode i sada su u obavezi ispraviti pogrešku. U suprotnom će uslijediti sankcije. U planu je i nabavka opreme za otkrivanje neleganih priključaka. Prema master planu i studiji izvodljivosti druga faza projekta trebala bi biti okončana do 2030. godine. Njegovom realizacijom i šire područje Bihaća trebalo bi dobiti kanalizacioni sistem. Da li će se do tada to i desiti ovisiće o financijskim sredstvima i tome kako će se grad u budućnosti razvijati. Šef jedinice za implementaciju projekta ne vjeruje da će se ubuduće izdvajati sredstava koliko je koštala prva faza.To nikako ne treba biti kočnica jer puno toga se može uraditi i sa manjim iznosima koji bi
se mogli osigurati iz različitih izvora uključujući i EU-fondove. – piše rtvusk.

Related posts