Bihać: Umjetnost ostaje, uvrede se brišu

Uprava policije MUP-a Unsko-sanskog kantona u suradnji sa Međunarodnim programom pomoći u krivičnim istragama (ICITAP) i Međunarodnim biroom za borbu protiv narkotika (INL) Vlade SAD-a, kao i Gradske uprave Bihać, provodi kampanju čišćenja pod nazivom: Grad bez neprimjerenih grafita – Zajedno za ljepši Bihać! Cilj kampanje jeste uticati na svijest građana da se ispisivanjem neprimjerenih grafita, prije svega, nanosi materijalna šteta kako pravnim tako i fizičkim licima te šteti ukupnom imidžu Bihaća. Građanima je skrenuta pažnja da je obaveza svih očuvanje javnih površina, fasada, saobraćajnih znakova, a posebno spomenika kulture, te da niko nema pravo da pisanjem neprimjerenih ili diskriminirajućih grafita narušava ljepote grada na Uni.

– Grafiti su dio umjetnosti kada su osmišljeni i to je dio urbane kulture koju treba normalno prihvatiti. Naravno da se treba boriti protiv neprimjerenih sadržaja i natpisa! Znači, grad sa osmišljenim grafitima, a ne grad bez grafita, kazao je profesor Sej Ramić, vijećnik u Gradskom vijeću Bihać.

U sklopu kampanje na dvije lokacije u gradu, kod džamije u Harmanima i na ulazu u pasarelu, prekrečeni su neprimjereni i uvredljivi grafiti, koji su bili ispisani uz umjetničke grafite posvećene Bihaću i Nogometnom klubu Jedinstvo. Upravo na umjetničkim grafitima insistira i Grad Bihać, koji je podržao njihovo crtanje u pasareli, a podržaće i u narednom periodu crtanje umjetničkih grafita koji bi na jedinstven način uljepšali Bihać. Međutim, ilegalne autore grafita neće biti lako zaustaviti. Odmah iste noći nepoznati počinioci ponovo su ispisali okrečeni prostor kod džamije u Harmanima, koji je trebao poslužiti bihaćkim likovnim umjetnicima za izradu novog umjetničkog grafita.

/oslobodjenje.ba

Related posts