Bihać odlučio reći NE: Blokirana magistralna cesta Bihać-Sarajevo, Bišćani će čekati i TALGO voz iz Sarajeva koji stiže u Bihać iza ponoći

U Bihaću se održava mirno okupljanje građana, na kojem se traži rješenje situacije s brojnim migrantima u ovom gradu.

Organizatori su ponovo napomenuli da ovo nisu protesti protiv migranata, nego apel građana za hitno rješavanje trenutačno neprihvatljive situacije.

Odmah na početku je istaknuto da je nedopustivo da više hiljada migranata u gradu na Uni nije adekvatno smješteno i zbrinuto, te da to u posljednje vrijeme utječe i na sigurnost građana.

Podsjećamo, porodice s djecom njih oko 400, za sada su smještene u Hotelu „Sedra“, koji je popunjen do posljednjeg mjesta, no to nije dovoljno za sve one kojima je potreban adekvatan smještaj.

U Ministarstvu sigurnosti nemaju ništa novo reći kada je u pitanju migrantska kriza, izuzev da oni „rješenja nemaju“ , te da će sve učiniti da što prije budu osposobljeni objekti u Bihaću, tačnije nekadašnji Đački dom, te prostorije bivše firme „Bira“ u koje bi trebali biti smješteni migranti.

– Večeras iz Bihaća šaljemo poruku da smo zajednički u ovom problemu i da smo dovoljno čekali na reakciju vlasti. Tražimo od Vlade proglašenje vanrednog stanja i želimo da se migranti izmjeste iz centra grada u roku od 5 dana. MUP USK ima rok od 48 sati da zabrani ulazak migranata na područje USK – poručili su građani Bihaća, kazavši da će “ukoliko se ovi zahtjevi ne ispune blokirati ceste, granice i sve institucije.

Naglasili su da ovo nije linč protiv migranata, već zahtjev i za njihovo adekvatno zbrinjavanje, ali i stavljanje sigurnosne situacije u Bihaću pod kontrolu.

Nekoliko stotina građana se od zgrade IOM-a uputilo prema autobusnoj stanici. Dočekat će autobus koji redovnom linijom dolazi iz Sarajeva, da bi, kako su istakli, dokazali da je svakodnevni priliv migranata puno veći od onog što Bihać može primiti. “Ukoliko nešto ne poduzmemo, grad će nam biti uništen”, rečeno je.

Građani Bihaća koji danas protestiraju zbog sve većeg priliva migranata u ovom gradu blokirali su magistralni put Sarajevo-Bihać i autobusku stanicu.

Kako javljaju reporteri sa lica mjesta, građani su ovo uradili da bi tako spriječili dolazak migranata u grad. Također, pripadnici MUP-a USK trenutno preusmjeravaju saobraćaj, jer veliki broj građana stoji na cesti u blizini autobuske stanice.

Kako su objavili mediji, građani su najavili sutra ujutro novo okupljanje, gdje bi trebali ići u Boriće.

Kako je ranije objavljeno IOM je naredio sječu šume da bi postavili nove kontejnere za migrante.

Građani će dočekati i TALGO voz koji u Bihać stiže iza ponoći!

Related posts