Bihać: Od septembra poskupljenje vode

Cijena vode u Bihaću koja je trenutno najniža u USK-u denitivno je stvar prošlosti.Od septembra će građani plaćati veće iznose, koji unatoč strahovanju da bi se mogli udvostručiti, ne bi trebali prelaziti 5 posto.

Veće povećanje osjetiće oni koji dosad nisu plaćali odvodnju otpadnih voda, iako su bili u
obavezi.

Takvih domaćinstava je oko 10.000 koje Vodovod mora uvesti u sistem. Nove cijene stupiće na snagu odlukom gradskih vijećnika, ukoliko se usvoji prijedlog Vodovoda Bihać.

Vodovodni i kanalizacioni sistem uz ostale infrastukturne mreže,pokazatelj su razvijenosti svakog društva,kojim se javnost bavi samo u slučaju otežanog funkcioniranja.

Grad Bihać posljednjih nekoliko godina živi uz KFW projekt, koji je od počeka popraćen nizom problema koji se vraćanjem ulica u prvobitno stanje polako zaboravljaju.

Podsjetnik šta se zapravo radilo za sve, očekuje se već u septembru sa novim većim računima za vodu i kanalizaciju.

Ovakvu odluku trebali bi usvojiti gradski vijećnici na osnovu prijedloga JP Vodovod. Ako se to ne desi, biće teško nansirati ovo preduzeće i ono može završiti u stečaju, upozorava Damir Felić, direktor Vodovoda Bihać.

Vodovod je i dosad teško održavao poslovanje ovog poduzeća s obzirom na nenaplaćena dugovanja,gubitke vode koji prelaze 53 posto,višak uposlenih, čemu se sad dodaje i novi kanalizacioni sistem. Probni rad postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Velhovu uskoro prestaje, te troškovi održavanja i funkcionisanja moraju biti uvršteni u cijenu usluga. Samu cijenu formiraće stručnjaci po određenoj metodologiji, koja je bila primjenjena i u još nekim gradovima.

Cijena ove usluge ne smije preći 4 %, maksimalno 5 posto od prosječnih primanja jedne porodice, pojašnjava Sandi Zulić iz Resursnog centra za vode i okoliš Una Consulting.

U sadašnjem trenutku svako povećanje znači novi udar na socijalno najosjetljivije slojeve društva, iako su uvjeravanja svih da se cijena ne bi smjela povećati više od 5 posto.

Za porodice koje su u stanju socijalne potrebe, kojih u prosjeku nema više od stotinjak, Grad bi trebao subvencionirati dio troškova.

Na novu cijenu, ali i sva buduća poskupljenja direktno će uticati broj korisnika, ali i odgovorno ponašanje građana. Sa više priključaka, ali i propisnim korištenjem kanalizacije, smanjuju se ukupni troškovi održavanja, te građani Bihaća uz adekvatnu cijenu imaju kvalitetno vodosnabdijevanje i odvodnju otpadnih voda. – piše rtvusk.

Related posts