Bihać: Obilježena petnaesta godišnjica otkrivanja masovne grobnice na Tihotini

U organizaciji Savjeta mjesne zajednice Pritoka i podršku Gradske uprave Bihać i Vlade USK-a danas je na lokalitetu Tihotine obilježena petnaesta godišnjica otkrivanja masovne grobnice Tihotina.Ova masovna grobnica bila je mjesto na kojem su srpski zločinci 1992.godine na zvjerski način ubili Bošnjake i Hrvate sa područja bihaćkih naselja Orašac, Kulen Vakuf, Ćukovi, Klisa i Golubić, te područja općine Ključ.

Kako je istakao Irfan Mujanović, ispred Organizacionog odbora obilježavanja godišnjice otkrivanja grobnica, prirodna pukotina koja je nastala eksploataciji rude boksita, godinama je skrivala tijela 53 žrtve, od kojih je njih do sada 51 identificirano. Najmlađa žrtva pronađena u jami Tihotina Mehmed Šehić iz naselja Orašac imao je tek 17 godina, dok je najstarija žrtva Izet Mujić iz Golubića koji je u vrijeme smrti imao 55 godina. Masovnu grobnicu na Tihotini otkrili su pripadnici K MUP-a i članovi Državne komisije za traženje nestalih 2002. godine.

Tokom današnjeg obilježavanja petnaeste godišnjice od otkrivanja masovne grobnice Tihotina Adnan Šahbazović sin ubijenog Ibrahima Šahbazovića otkrio je privremeno spomen obilježje ispred masovne grobnice Tihotina.

Ovogodišnjoj tužnoj godišnjici pored porodica nevino ubijenih prisustvovao je i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić koji je u svom obraćanju kazao da je ponekad na mjestima masovnih grobnica nevino ubijenih Bošnjaka i Hrvata najbolje ništa ne govoriti i ćutnjom poslati poruku da se ovaj i slični zločini nikada više neće ponoviti.

„Mjesta stradanja moraju biti posjećena u daleko većem broju od nas preživjelih i uvjeren sam da ćemo ove teške i tužne lekcije iz naše historije zapamtiti za buduća pokoljenja. U posljednje vrijeme ističem da je u ovim teškim trenutcima ipak bilo i dovoljno hrabrosti i odlučnosti da se zaustavi agresor u svojoj namjeri i to je poruka i sa ovog mjesta da ćemo uvijek braniti i odbraniti svoj grad, narod i svoju državu Bosnu i Hercegovinu“- kazao je gradonačelnik Fazlić.

U ime Vlade USK-a, prisutnima se obratio Husein Rošić, premijer USK-a, istaknuvši da normalan čovjek nikada ne bi uradio ovakve zločine, dodavši da smo nažalost i to doživjeli u proteklom ratu od dojučerašnjih komšija.

„Jedino prenošenje istine o ovim zločinima i kažnjavanje odgovornih može doprinijeti pravdi i smiraju za porodice nevino ubijenih Bošnjaka i Hrvata sa područja grada Bihaća“-istakao je premijer Rošić.
Neophodnost okupljanja na mjestima stradanja Bošnjaka istakao je i u svom obraćanju Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi F BiH, dodavši da preživjeli Bošnjaci i ne smiju zaboraviti nikada strahote koje su ih zadesile za vrijeme rata zbog činjenice da nažalost uvijek postoji mogućnost da zločinci ponovo pokušaju počiniti zločine.

„Kao resorni ministar upoznat sam i sa inicijativom za izgradnju trajnog šehidskog spomen obilježja na masovnoj grobnici Tihotina. Sredstva za izgradnju nisu sporna, no imamo zakonske propise koji regulišu gradnju na ovom području i učiniti ću sve da izmijenimo te propise kako bi smo sagradili trajno spomenik koji će svjedočiti o zločinima nad nevino ubijenim Bošnjacima i Hrvatima“- kazao je ministar Dedić.

I ove godine porodice nevino ubijenih Bošnjaka i Hrvata i predstavnici vlasti održali su pješački maraton od OŠ Pritoka do mjesta masovne grobnice Tihotina.

Related posts