Bihać: Obilježena 26.godišnjica formiranja bataljona Ljutoč

Mještani Ljutočke doline  su u sklopu manifestacije “Ljutočka dolino nikada ne zaboravi“ obilježili 26. godišnjicu formiranja bataljona Ljutoč koji je svoj ratni put prošao kao jedinica 501.Slavne brigade 5.korpusa Armije R BiH. Godišnjica formiranja bataljona, kojeg su činili pripadnici sa područja sela Ljutočke doline, bila je prilika da se preživjeli borci i mještani prisjete svih poginulih boraca i civilnih žrtava rata, uz poruku da se stradanja stanovnika Ljutočke doline nikada ne zaborave.

„Juni je mjesec u kojem evociramo uspomene na vremena kada su mještani Ljutočke doline protjerani sa svojih ognjištav i to su dani u kojima se skupi sva tuga i bol za mladošću koja je izgubljena tokom agresije na našu državu. Stoga svi mi moramo biti ti koji će imena naših heroja otrgnuti od zaborava i ne dozvoliti nikome da umanji doprinos u borbi za našu državu „- kazala je Halida Dizdarević, predsjednica Organizacionog odbora manifestacije.

O ratnom putu bataljona Ljutoč prisutnima su govorili Edham Duraković, prvi komandant bataljona,Huse Behrem, ratni komandant u bataljonu i Mirsad Selmanović, načelnik Štaba 5. korpusa, istaknuvši da je od početaka formiranja odreda Orašac aprila 1992. godine, do formiranje bataljona i polaganje zakletve u Zlopoljcu 28. juna 1992. godine,bataljon izrastao u vojnu jedinicu koja je učestvovala u svim značajnijim operacijama i dala nemjerljiv doprinos u odbrani, a kasnije i oslobađanju naše domovine.

„Vi ste na početku izgubili bitku, ali niste izgubili rat jer ste u zajedništvu i jedinstvu preživjeli teške trenutke i zajedno sa ostalim jedinicama 5. korpusa Armije R BiH dobili rat na ovim područjima i oslobodili svoju Ljutočku dolinu“ – dodao je Selmanović.

I ove godine podrška gradskih i kantonalnih institucija obilježavanju godišnjice formiranja bataljona Ljutoč nije izostala, a u svojim obraćanjima Dževad Malkoč, ministar za boračka pitanja USK-a i Hadis Jusić, Savjetnik premijera USK-a, istakli su da nikakva utakmica ili „litra benzina“ nisu smjeli biti razlog da se ne prisustvuje godišnjici formiranja bataljona Ljutoč, te odavanju počasti nevino ubijenim i šehidima Orašca, Ćukova i Kulen Vakufa.

„Ljutočka dolina u proteklih stotinu godina prošla je neviđena stradanja i ljudi sa ovih područja ginuli su pod tuđim zastavama i za tuđe ideale i države. Nažalost i 1992. godine stradanja su se ponovili, ali ste vi dragi Ljutočani prvi put jedinstveno se uzdigli i borili se za svoju državu i za svoj narod. Vi ste bili ljuta trava neprijatelju i ko god bio na čelu Bihaća u narednom periodu treba da se svake godine zahvali borcima Ljutočke doline za svemu što su učinili u odbrani našeg grada“- istakao je bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić.

Related posts