Bihać: Moderna oprema za kvalitetnije mlijeko

Kompanija “Meggle” iz Bihaća potpisala je s njemačkom tvrtkom “Gea” ugovor o nabavci najsavremenije digitalizovane opreme za skladištenje i čuvanje mlijeka, čija je vrijednost 1,2 miliona maraka.

Marijan Vučak, direktor “Megglea” za jugoistočnu Evropu, rekao je da se radi o prvom ciklusu investicija u osavremenjavanje proizvodnje mlijeka, a predviđena su ukupna ulaganja od 10 miliona KM.

“Prvom fazom projekta predviđena je nabavka laktofriza za područje Unsko-sanskog kantona, ali i širom BiH, gdje otkupljujemo mlijeko. To znači da ćemo uskoro imati kompletan nadzor i kontrolu nad cjelokupnom infrastrukturom otkupa mlijeka. Cijeli taj sistem biće digitalno uvezan, tako da ćemo moći pratiti kompletan put sirovine od farme do mljekare”, istakao je Vučak.

Prema njegovim riječima, na ovaj način će u narednim godinama na području USK zaživjeti svi potrebni standardi vezani za proizvodnju mlijeka koji važe u Evropskoj uniji.

“Sve to će doprinijeti konkurentnosti naših mliječnih proizvoda, ali i ukupnom razvoju mljekarstva na ovim prostorima.”, kazao je Vučak.

Inače, ova mljekara, koja je najveći otkupljivač mlijeka na području USK, bilježi konstantan porast proizvodnje. Prošle godine od proizvođača je otkupljeno i prerađeno oko tri miliona litara mlijeka, što je povećanje od šest posto u odnosu na 2016. godinu.

/nezavisne.com

Related posts