Bihać: Fazlić građanima dijelio “račune”

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić predstavio je danas akciju Gradske uprave Bihać Bihać pod nazivom „Uzmi račun za svoj grad“. Akcija ima za cilj podizanje svijesti građana o potrebi uzimanja fiskalnih računa. Stoga će Gradska uprava Bihać kroz medijsku kampanju i niz popratnih sadržaja od kojih će jedan biti i nagradna igra u saradnji sa JP RTV Bihać, pokušati građane aktivirati da kroz uzimanje računa pojačaju financijsku disciplinu i odgovornost svakog pojedinca prema državi i društvu.

„Želimo da građani Bihaća budu svjesni da ukoliko ne traže i ne dobiju fiskalni račun stvaraju uslove za utaju poreza od strane onih koji izdaju račun. Ti koji ne izdaju račune tako kradu od građana i od grada Bihaća. Oni obračunavaju stopu PDV-a od 17 posto, a ne uplaćuju ga i ne prijavljuju već uzimaju sebi“ – kazao je gradonačelnik Fazlić.

On je istakao da ne plaćanjem poreza i financijskih obaveza prema državi u konačnici znači da će biti manje sredstava za Budžet Grada Bihaća, manje sredstava za komunalno uređenje grada, za čišćenje snijega, uređenje zelenih površina, odnosno za sve druge aspekte života u gradu Bihać.

„Obavio sam razgovor sa predstavnicima Porezne uprave i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i zatražio sam da intenzivnije provedu kontrole, jer ukoliko se nastavi ovaj trend i budemo tolerirali ovakvu praksu, mi sutra nećemo moći izvršavati svoje osnovne obaveze“- kazao je gradonačelnik Fazlić.
On je ukazao da i pored činjenice da je u gradu Bihaću preko ljeta povećan broj stanovnika i posjetitelja, prihodi ne pokazuju da je stvarno stanje na terenu takvo i da je došlo do povećanja prihoda po osnovu PDV-a.

„Evidentno je da u centru grada lokali koji su preko puta gradske uprave i koji na javnoj površini obavljaju svoju djelatnost, često ne izdaju fiskalne račune i to smeta građanima, ali i nama u upravi i stoga želimo kroz ovu kampanju to potpuno promijeniti „- kazao je gradonačelnik Fazlić,pozvavši građane da nadležnim institucijama prijave sve one koji ne izdaju fiskalne račune.

Nakon pres konferencije gradonačelnik Fazlić građanima Bihaća u ugostiteljskim objektima u centru grada dijelio je promotivne letke akcije „Uzmi račun za svoj grad“.

Related posts