BiH izgubila imovinu u Hrvatskoj!

Pitanje dana kada će hrvatski ministar potpisati ugovore <195> U budžet Hrvatske godišnje će se slijevati više od milion KM.

Nekretnine u vlasništvu Bosne i Hercegovine koje se nalaze u Hrvatskoj definitivno prelaze u privatne ruke! Ministarstvo državne imovine Hrvatske objavilo je rezultate oglasa za zakup 15 nekretnina, od kojih je devet vlasništvo bh. firmi. Uskoro će biti potpisani i ugovori o zakupu nekretnina u mjestu Gradac, na Makarskoj rivijeri, koje idu pod zakup u narednih 30 godina, a u budžet Hrvatske od zakupa će se na godišnjem nivou sliti više od milion KM!

Veliko interesiranje  

Koliko su nekretnine u vlasništvu BiH izazvale interesiranja, pokazuje činjenica da su pristigle čak 362 ponude.  Najveća jagma bila je za bivše odmaralište „Valter Perić“, gdje su nekad ljetovali radnici „Elektroprivrede BiH“. Među 65 ponuda prihvaćena je ona u iznosu od 250.150 kuna ili 67.608 KM, a početna je iznosila svega 7.360 kuna, tj. 1.989 KM.

Kao najpovoljniji ponuđač ocijenjena je firma „Valjak“, čiji je jedan od vlasnika Stjepan Milišić, koji u mjestu Gradac ima hotel „Marco Polo“.

Za bivše odmaralište „Đuro Salaj“, uz koje su vezane brojne generacije radničkih porodica iz BiH, stiglo je 16 ponuda, a prihvaćena je ona od 455.555 kuna, odnosno 123.122 KM, koju su dali iz turističke agencije „W Touristic“ iz Dubrovnika. Riječ je o objektu s pet spratova, udaljenom od mora svega 20 metara.

Bivše odmaralište „Trgovci“ izdato je firmi „Hit Dalmatia“ za 272.630 kuna ili 73.683 KM, a Vila „Bosanka“ kompaniji „Pancea“ za 154.986 kuna ili 41.888 KM.

Za bivše odmaralište „Saobraćajci“ prihvaćena je ponuda turističke agencije „Pratum“ u iznosu od 273.000 kuna ili 73.783 KM, a od 14 ponuda pristiglih za objekt „Građevinari“ nije prihvaćena nijedna, jer se, rečeno je, rješava pitanje mirnog posjednika.

Bivše odmaralište „H20“ u zakup će dobiti firma „Magor“ iz Krapine za 229.900 kuna, odnosno 61.891 KM, a bivše odmaralište „Mostarci“ dobila je agencija „Antodo“ za iznos od 321.000 kuna ili 86.756 KM.

Pravi vlasnik  

Ekspres restoran „Gradac“ dobila je firma „Zagorje – Betoni“ za 250.010 kuna ili 67.570 KM.

U oglasu je istaknuta i mogućnost da se situacija sa zakupom i promijeni ako u ugovorenom periodu pravno bude utvrđen pravi vlasnik nekretnine. Tada bi pravi vlasnik nekretnine postao zakupodavac i zakupnina bi išla njemu. Navodno se tako Hrvatska, kao država, pokušala zaštititi od tužbi koje bi mogle uslijediti iz BiH.

Ogromna ulaganja 

Ugovorom je definirano da se zakupci obavezuju da će se baviti turističko-ugostiteljskom djelatnošću, koju moraju započeti u roku od tri, izuzetno četiri godine.

Prema tamošnjim procjenama, ulaganja u bh. nekretnine iznosit će između 300 i 400 miliona kuna, a bit će uposleno 3.000 radnika.

Povučeno sa sjednice Vijeća ministara

Vijeće ministara BiH, kako je najavljeno, trebalo bi na sjednici u srijedu raspravljati o novonastaloj situaciji sa bh. nekretninama u Hrvatskoj datim pod zakup. No, iz nepoznatih razloga ova je tačka povučena iz rasprave.

Kako je za „Avaz“ kazao Zenit Kelić, pomoćnik ministra finansija BiH u Sektoru za sukcesiju imovine bivše države, institucije BiH nisu dobile nikakvo obavještenje iz Hrvatske o zaključenju oglasa niti o početku potpisivanja ugovora.

 

 

 

 

Izvor: avaz.ba

Related posts