Biden nominira Lloyda Austina za novog američkog ministra odbrane

Novooizabrani američki predsjednik Joe Biden nominirat će penzionisanog generala s četiri zvijezdice Lloyda J. Austina za ministra odbrane, sudeći po četiri osobe bliske procesu odlučivanja. Ukoliko ga potvrdi Senat, Austin bi postao prvi Afroamerikanac čelnik Pentagona.

Biden je izabrao Austina u utrci s dugogotrajnom favoritkinjom za tu poziciju, Michele Flournoy, bivšom visokom zvaničnicom Pentagona i Bidenovom pristalicom, koja bi, da je izabrana, postala prva američka ministrica odbrane.

Biden je također razmatrao Jeha Johnsona, bivšeg generalnog savjetnika Pentagona i bivšeg ministra domovinske sigurnosti.

Očekivanu nominaciju Austina potvrdile su četiri osobe upoznate s izborom kandidata koje su govorile za Associated Press pod uslovom da ostanu anonimne jer njegov izbor nije zvanično objavljen.

Austin je prihvatio taj položaj u nedjelju, tvrdi osoba bliska procesu.

Kao karijerni vojni oficir, 67-godišnji Austin će se vjerovatno suočiti s protivljenjem nekih u Kongresu i u vojnom establishmentu koji vjeruju u povlačenje jasnih linija između civilnog i vojnog čelništva Pentagona.

Austin je u 1975. diplomirao na američkoj vojnoj akademiji West Point i služio je 41 godinu u uniformi.

Izvor: Faktor.ba/FENA

Related posts