Biciklistički maraton Bihać-Srebrenica: Bugojno ugostilo 300 biciklista iz BiH i drugih zemalja

Po prvi put biciklistički maraton Bihać-Srebrenica koji se organizuje u povodu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice prošao je i kroz Bugojno. Domaćin je bio Biciklistički klub „Bugojno“ čijih pet članova i ove godine učestvuje u pomenutom biciklističkom maratonu.

Po dolasku u Bugojno za sve učesnike maratona priređen je ručak i osvježenje, nakon čega su u koloni pješice otišli do Centralnog šehidskog spomen obilježja položili cvijeće, proučili Fatihu i na druge načine odali počast šehidima-poginulim borcima AR RBiH i MUP –a Bugojno i Bosne i Hercegovine.

Zaim Karić, rođen je Gnojnici kod Lukavca, a trenutno je nastanjen u Velenju u Sloveniji. Ovo je šesta godina kako na biciklu dolazi iz Slovenije u Srebrenicu. Sa 76. godina najstariji je učesnik biciklističkog maratona Bihać-Srebrenica.

– Odlaskom u Srebrenicu ja smatram da sam se bar na neki način odužio žrtvama i nedužnim ljudima u Srebrenici. I radit ću to sve dok me zdravlje bude služilo. To je nešto neopisivo i treba se doživjeti – kaže Karić.

Treći put u maratonu učestvuje Hasan Čelebić, 73- ogodišnji Biščanin. Želja mu je da još dugo dolazi na marton i obori rekord, kao najstariji učesnik maratona.

-Učešće u maratonu čini me u jednu ruku sretnim, a u drugu ruku i tužnim. Tužnim zbog činjenice da je stradao veliki broj nevinih ljudi, a sretan što mogu odati počast žrtvama Srebrenice. Nije mi teško i u duši sam zadovoljan – kaže nam Čelebić.

Riječi hvale za doček i organizaciju uputio je i Ervin Lipović-Lipa, predsjednik Kluba ekstremnih sportova „Limit“ Bihać , organizator i pokretač biciklističkog maratona Bihać- Srebrenica.

Related posts