Allegri pred duel s Realom otkrio da napušta Juventus

Massimiliano Allegri više nema motiva za rad u Italiji nakon što je naslovu s Milanom dodao i tri uzastopna s Juventusom. S tim klubom blizu je i četvrtog Scudetta zaredom. Ali, kako otkriva, to će mu vjerovatno biti zadnji.

U intervjuu za Daily Telegraph, koji je izašao jučer, samo dan prije prve četvrtfinalne utakmice Lige prvaka Juventus – Real, trener Bianconera otvoreno govori: “Sigurno odlazim u inozemstvo”, nakon čega dodaje na “broken Englishu”: “In Italy, finished.” ili “U Italiji, gotov.”

Allegri (50) je ovo izjavio u svom uredu u modernom Juventusovom trening-kampu u Vinovu. Tamo je Englezima detaljno otkrio planove: “Planiram još pet ili šest godina biti klupski trener, nakon čega ću se posvetiti selektorskom poslu.”

Juventusov trener nije se slučajno otkrio engleskim novinarima. Jer gotovo je sigurno da vrlo brzo preuzima jedan od dva posrnula londonska velikana. Žele ga Chelsea i Arsenal.

Prvi da ponovi ono što je napravio u Juventusu, gdje je uspješno naslijedio Contea, a drugi da zamijeni Wengera.

Allegri je publici zemlje u koju dolazi na privremeni rad ovako predstavio svoju trenersku filozofiju:

“Nikada ne bih mogao biti trener koji se fokusira na taktiku, brojke i analize. To je nemoguće, jer u nogometu je previše varijabli koje utječu na ishod. Zato se vodim instinktom, a ne taktikom i teorijom. Mislim da trener odluke treba temeljiti na osjećajima i percepciji. U suprotnom, bilo bi dovoljno sjediti ispred kompjutera, a nogomet bi bio kao Playstation.”

S obzirom na to da dolazi u Englesku, a do četvrtfinala LP-a je došao preko engleskog kluba, Allegri je Telegraphu rado objasnio kako je u osmini finala izbacio Tottenham. Juveov trener se ovdje itekako ima s čim pohvaliti, s obzirom na to da je taj prolazak na Wembleyju doista njegovo remek-djelo.

Podsjećamo, u prvoj utakmici u Torinu, Juve je ispustio 2:0. Nakon 2:2 u prvom meču, što je naravno odgovaralo Spursima, Tottenham je na uzvratu bio neusporedivo bolji, vodio 1:0 i redao prilike.

U 60. minuti razbijeni Juventus, koji gubi i ispada iz LP-a protiv goropadnog i razigranog protivnika, dok mu polovici odbrane prijeti isključenje, Max Allegri preporodio je s dvije zamjene. Asamoah i Lichtsteiner ulaze umjesto Benatie i Matuidija. Juventus prelazi na 4-4-2 i za manje od tri minute preokreće na pobjedu 2:1.

Allegri je ovako opisao kako je došao do velikog trijumfa:

“Znao sam da će tokom utakmice biti razdoblje od 15-ak minuta kada će Tottenham primiti golove. Zato sam rekao igračima da ostanu izuzetno fokusirani, jer to je prilika koju moramo iskoristiti. I to smo napravili. Imao sam jasnu viziju što trebamo napraviti kako bismo postali ubojiti. To je bilo važno jer na klupi nismo imali napadače, samo bekove.”

Related posts