Biciklista Vedad Karić osvojio je sve domaće, a sada osvaja i međunarodne medalje

Kroz 20-godišnju karijeru prošao je sve kategorije i u svakoj je bio prvak države. Ljubav prema biciklizmu rodila se “preko noći” nakon što je danima gledao svog kolegu iz djetinjstva kako trenira, a na nagovor prvog trenera Zaima Duvnjaka i podrške roditelja počeo je s treninzima.

“Nakon par uvodnih utrka tamo nekad davne 2000. ili 2001. je došla i prva medalja, to je bilo 3. mjesto na državnom ciklokros prvenstvu, a poslije toga slijedi niz sezona u kojim sam konstantno rastao s formom i samim znanjem o biciklizmu. Moji rezultati nisu ostali nezapaženi i 2008. godine prelazim u tada najjači klub u državi ‘Jedinstvo’ iz Tuzle, gdje sam vozio za njih sve do kraja prošle godine kada sam odlučio da se vratim u svoj rodni grad i da pokrenem biciklizam u svom gradu gdje sam i osnovao s kolegom klub ‘Rotacija-Spin’”, izjavio je Karić.

Foto: E. M./Klix.baFoto: E. M./Klix.ba

Od brojnih utrka koje je vozio posebna je ona na Mediteranskim igrama u Pescari 2009. godine, a zatim i mnogobrojne UCI utrke koje se boduju za svjetski poredak vozača. Više puta je vozio Balkanski šampionat, a u kategoriji U-23 u Albaniji osvojio je 4. mjesto. Zadnje tri godine je osvajač Premier lige BiH u seniorskoj kategoriji te nosioc priznanja najuspješnijeg drumskog vozača u državi.

“Vrijedi dodati da sam državni prvak u disciplinama individualni hronometar, brdski-drumski prvak, prvak u MTB maratonu, a tu su i utrke u okruženju gdje bi spomenuo utrku u Loznici, Zadru, Varaždinu, Ninu, Podgori, sve su to utrke gdje sam dolazio s postoljem a naravno međunarodnog su karaktera”, kaže Karić.

Foto: E. M./Klix.baFoto: E. M./Klix.ba

Najteža mu je bila utrka državnog prvenstva u MTB maratonu koja je vožena po hercegovačkom kamenjaru i za njega predstavlja jednu od najtežih utrka koje sam vozio, a pritom i najuzbudljivija jer rijetko vozi MTB.

Karić je i pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pa svoje pripreme i treninge prilagođava dužnosti prema državi, ali ističe da se sve može stići ako postoji volja.

“Radnim danima imam manje vremena za trening pa su tu specifični treninzi koji traju kraće dok tokom vikenda radnim na izdržljivosti gdje sam 5 do 7 sati na biciklu. Tokom cijele godine pratim šta unosim u organizam i to je jedna od glavnih odlika ozbiljnog sportiste”, dodao je naš sagovornik.

Foto: E. M./Klix.baFoto: E. M./Klix.ba

Posljednju medalju je donio iz Hrvatske s UCI C3 MTB maratona gdje je pobijedio višestrukog prvaka Hrvatske i dobio deset UCI bodova. Utrka je vožena uz obalu Hvara, a zatim i na najvišem vrhu otoka kroz vinograde. Naredne utrke slijede u Hrvatskoj, pa zatim u Tuzli.

Na kraju razgovora je dodao kako je ulaganje u sport, općenito, veoma malo, a posebno u pojedinačni i u sport kao što je biciklizam.

“Ulaganja su stvarno velika, od ishrane, opreme, rezervnih dijelova pa do samih odlazaka na utrke, i što se tiče podrške ne bi se bunili ni da bude veća, kako od grada tako i od privatnika, jer apetiti rastu kako se forma podiže a bivamo spriječeni odlaskom zbog velikih troškova. Da mogu nešto promijeniti pokušao bi uvesti finansiranje klubova preko poreza na dobit, odnosno, da ne ide sav porez preduzeća državi već da taj neki minimalni zakonom predviđeni iznos ide za finansiranje klubova”, zaključio je Karić u razgovoru za Klix.ba.

Related posts