Bh. građani putuju i u jesen: Čarolija od Graza, preko Beča do egzotičnog Dubaija

Jesen je za mnoge idealno godišnje doba za putovanje. Razlozi su višestruki, a s obzirom na to da više nije “špica” sezone, cijene smještaja i letova su pristupačnije. Uz to, brojni hoteli nude jesenje akcije, te se mogu pronaći odlične vikend-ponude.

Ukoliko se odlučite za putovanje avionom, nećete pogriješiti jer aviokarte su, prema mnogim istraživanjima, u prosjeku pedeset posto jeftinije nego u periodu od marta do septembra.

Idealna opcija

Tokom ljeta, ali i za praznike kao što je Nova Godina, svuda su gužve, zbog kojih nemali broj ljudi ni ne planira da negdje otputuje. Sa druge strane, jesenje putovanje je idealna opcija za sve one koji ne uživaju u gužvi i preferiraju znatno mirniji odmor. Uz sve to, neke od destinacija su, prema procjenama mnogih, najljepše upravo u ovo doba godine.

U bh. turističkim agencijama ističu da je potražnja za jesenim aranžmanima nešto manja nego za onim ljetnim, ali da interes svakako postoji.

“Interesovanje za jesenje aranžmane opadne u nešto manjoj mjeri, s obzirom na to da je ljetna sezona bila vrlo uspješna. Treba svakako uzeti u obzir da naši građani najradije putuju u vrijeme ljetnih godišnjih odmora”, kazala nam je Aida Zelić iz turističke agencije Relax Tours.

Iz ove agencije navode da su svake jeseni među popularnim odredištima neprikosnoveni Istanbul, Beč i Dubai, kao i daleke destinacije koje su često u njihovim aranžmanima. Ove jeseni je to egzotični Uzbekistan, a zadovoljstvo turista koji su se uputili u ovu daleku zemlju još je neispričana priča.

“Naši aranžmani su prilagođeni željama naših građana, kako bi oni koji putuju s nama slobodne dane iskoristili na način koji to oni žele”, kažu u Relax Toursu, koji krajem novembra ima posebne ponude za Dan državnosti, i to putovanje u Beč autobusom (četiri dana), kao i putovanje avionom u Istanbul (pet dana).

Iako je ljeto odavno iza nas, bh. građani su zainteresovani i za odmor na Jadranu u nekom od brojnih hotela na obali koji su u ponudi ove agencije. Već postoji i interesovanje i za planinski odmor na nekoj od naših olimpijskih ljepotica – Trebeviću, Jahorini, Bjelašnici…

Kako su i novogodišnji praznici sve bliži, mnogi već razmišljaju o rezervacijama, a kako ističu u Relax Toursu, iz njihove specijalne ponude najtraženije su evropske destinacije, i to Rim (već od 595 KM), Budimpešta (od 369 KM), te Milano (već od 299 KM), ali i egzotična Andaluzija, te neprevaziđeni Dubai.

Turistička agencija Centrotours ove jeseni, tačnije za Dan državnosti, nudi jedinstvenu bus turu Torino – Geneva – Milano u trajanju od sedam dana u kojoj turisti mogu uživati za 539 KM, a tu su i putovanja autobusom u Krakov, čija je cijena 299 KM (pet dana), kao i petodnevno putovanje u jedan od najljepših evropskih gradova – Prag po cijeni od 269 KM po osobi.

Među bh. građanima su vrlo popularna i shopping putovanja u Graz koje nudi ova agencija, sa cijenom koja se kreće već od 49 KM, odnosno 59 KM ukoliko je riječ o polascima iz Sarajeva.

Dubrovnik i Egipat

U Centrotoursu ističu kako postoji veliko interesovanje za jesenje aranžmane, a osim jesenjih tura autobusom, bh. građani ostaju vjerni Istanbulu i Dubaiju, destinacijama koje su popularne i ljeti. Tu su i individualni odlasci na jadransku obalu, a posebno je interesovanje za prelijepi Dubrovnik koji je turistima uvijek zanimljiv.

U turističkoj agenciji Zepter Passport iz Banje Luke kažu je potražnja za jesenjim putovanjima prevashodno bazirana na evropskim destinacijama.

Zastupljena su i egzotična putovanja, ali se daleko manje realizuju.

“Naši putnici još uvijek putuju za Egipat u ljetovalište Hurgada i to možemo reći da je destinacija koja je u ponudi tokom cijele godine i u našoj agenciji dosta prodavana”, kažu iz Zepter Passporta.

Related posts