Besplatne vozne karte za slijepe i slabovidne učenike iz USK

Udruženje slijepih i slabovidnih osoba Unsko-sanskog kantona (USK) i ove godine osiguralo je besplatne vozne karte za učenike, koji se školuju u Sarajevu i Zenici. Na taj način značajno je olakšano školovanje za 14 učenika s područja svih gradova i općina kantona.

– Ne radi se samo o slijepoj djeci, jer se pokazala potreba i za djecu koja imaju određeni stepen invaliditeta i također imaju pravo na besplatan prijevoz. Mi smo i ovaj put preuzeli tu obavezu, da im osiguramo besplatne vozne karte na godišnjem nivou. Posebnu zahvalnost dugujemo privatnim autoprijevoznicima, jer su ponovo pokazali senzibilitet prema ovoj kategoriji stanovništva Unsko-sanskog kantona – rekao je predsjednik Udruženja slijepih i slabovidnih USK Jusmir Alibabić.

Roditelji ovih učenika još jednom su istakli važnost postojanja ovakvog udruženja, bez kojeg ne bi uspjeli finansirati odgovarajuće školovanje svoje djece.

– Uvijek naglašavam koliko nam ovo znači. Osim besplatnih voznih karata, povremenih džeparaca i svakog drugog vida pomoći, ovdje uvijek nailazimo na osmijeh i lijepu riječ. Jednostavno, Udruženje nam pomaže da prebrodimo teške životne situacije – dodao je otac jedne od učenica Benjamin Mujić.

Iz Udruženja slijepih i slabovidnih USK najavili su da će ubrzo za učenike-putnike pokušati osigurati i ovogodišnji džeparac, jer s posebnom pažnjom prate najmlađe, od ukupno 300 članova Udruženja.

Related posts