Belma iz Sanskog Mosta na putu potpunog ozdravljenja

Nakon dvije uspješne operacije na Klinici za djecu u astrijskom gradu Lincu, djevojčica Belma Kadić (14) iz Sanskog Mosta na putu je potpunog ozdravljenja, potvrdili su njeni roditelji.

Prema njihovim riječima, operacije su bile usmjerene ka tome da se očisti i proširi jednjak djevojčice, budući da se ovaj organ vremenom neprestano sužavao i uzrokovao niz drugih zdravstvenih problema.

“Dvostruka balon diletacija je uspješno urađena i oporavak od operacije protiče više nego dobro. Belma se odlično osjeća i sami liječnici su iznenađeni da je operacija tako uspjela. Prognoziraju mogućnost njenog potpunog oporavka u narednom periodu. Sretni smo jer je i na Belminom licu osmijeh, ovo je za sve nas veliko olakšanje nakon dugog i mučnog perioda”, kažu Kadići.

Oni su još jednom zahvalili svima koji su pomogli da se obavi operacija, a posebno zdravstvenim radnicima iz Bosne i Hercegovine koji su zaposleni na klinici u Lincu.

“Hvala svim dobrim ljudima koji su svojim donacijama i humanitarnim prilozima pomogli da našu djevojčicu uspješno operišu u Austriji”, kažu roditelji. Podsjećamo kako je Belma ranije bila hospitalizirana u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, a potom i Kliničkom centru “Jezero” u Sarajevu, te je nakon toga vraćena kući, a da pri tome, kako kažu roditelji, nije ustanovljena prava priroda njene bolesti niti terapija za liječenje.

Djevojčica od svoje treće godine boluje od ahalazije jednjaka, rijetke bolesti koja ne dozvoljava da hrana koju pojede dođe u želudac, zbog čega je godinama podvrgnuta specijalnoj ishrani.

Njeni roditelji su već godinama nezaposleni i sami su lošeg zdravstvenog stanja, a troškovi stalnih putovanja, kupovine lijekova i hrane su izuzetno visoki i porodica nije bila u stanju da ih podmiruje. Pored bolesne djevojčice imaju još dvije kćerke, koje pohađaju srednju školu. S ciljem pomoći djevojčici organizovane su brojne humanitarne akcije, zahvaljujući kojima su prikupljena neophodna sredstva za Belmino liječenje.

nezavisne.com

Related posts