Austrijski “Standard” kolumnu posvetio Čoviću, Kolindi i Plenkoviću

Austrijski dnevnik Der Standard objavio je veliku analizu pod naslovom “Hrvatska desnica profitirala je od samoubistva ratnog zločinca Praljka”, u kojoj naglašava da hrvatska vlada nema nikakve pravne opcije kako bi uspješno pokrenula reviziju haške presude hercegovačkoj šestorki.

Na početku teksta opisuje se kako su se u Mostaru i Zagrebu palili lampioni u čast ratnog zločinca Slobodana Praljka, koji se otrovao u haškoj sudnici nakon što mu je potvrđena kazna zatvora od 20 godina.

Der Standard konstatira da se po reakcijama hrvatskih nacionalista na Praljkovu smrt može pogrešno zaključiti da dotični nije ratni zločinac nego svetac.

“Svoje pretvaranje u ikonu Praljak je očito planirao”, te je računao da će njegovo samoubistvo imati političke posljedice.

Jedna od njih je da hrvatska vlada odbija prihvatiti presudu hercegovačkoj šestorki, iako je dosad presude iz Haaga poštovala. Praljkovo “stiliziranje u žrtvu” u zapećak je gurnulo prave žrtve, muslimane koje je u srednjoj Bosni i Hercegovini ubijao i proganjao HVO, piše Der Standard.

Ističe se i da je premijer Andrej Plenković, inače “više umjeren nego konzervativno-nacionalistički političar”, počeo govoriti o nepravednoj presudi te najavio “pravne i političke korake”, iako i sam zna da ne može ništa učiniti.

To je za Der Standard potvrdio i glasnogovornik Haškog suda, koji naglašava da su sve pravne mogućnosti iscrpljene.

“U Hrvatskoj se može čuti malo racionalnih glasova” oko presude hercegovačkoj šestorki, a među njima su bivši predsjednik Ivo Josipović i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, navodi austrijski list.

Glasniji su ipak političari koje su od presude napravili veliko nacionalno pitanje, poput predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja “već sada skuplja glasove nacionalista za reizbor 2019. godine”.

Ona je Praljka hvalila i prije presude i protivno činjenicama ustvrdila da Hrvatska nije bila agresor u BiH. Tome se pridružio i Plenković, koji je suprotno istini izjavio da Srbija nije osuđena za udruženi zločinački pothvat u Haagu.

Kao najskandalozniju izjavu Der Standard izdvaja onu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, vođe “vrlo nacionalističke stranke”, koji je rekao da je presuda “zločin protiv svih predstavnika hrvatskog naroda u BiH”. Čović je eksponent politike koja nikad nije odustala od projekta Herceg-Bosne, čisto hrvatskog entiteta u BiH, koji je sada osuđen u Haagu.

Austrijski list podsjeća i da su vojnici HV-a ratovali u BiH kao podrška HVO-u, te da na 111 godina zatvora osuđena hercegovačka šestorka nisu bili vrhovna instanca Herceg-Bosne nego je to bio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman te njegov ministar odbrane Gojko Šušak. Presuda je zapravo pozitivna za Hrvatsku, piše Der Standard, jer nudi potencijal za suočavanje s prošlošću.

“Velika zasluga Haškog suda je seciranje, analiza i osuda zločinačkih rasističkih ideologija iz 1990-ih, koje su rezultirale strašnim zločinima, kao i sakupljanjem ogromne količine činjenica o ratovima u regiji”, zaključuje Der Standard.

Related posts