Užas u Rijeci: Sedam godina silovao kćerku

Za niz teških krivičnih djela, prije svega fizičko i seksualno incestuozno zlostavljanje, maltretiranje što je trajalo niz godina, osumnjičen je 55-godišnji Riječanin koji je juče poslijepodne smješten u riječki istražni zatvor.

Žrtva je, prema dosadašnjim inkriminacijama, bila njegova 32-godišnja kći, piše Novi list.

Riječko Županijsko državno tužilaštvo je i službeno otvorilo istragu protiv 55-godišnjeg Riječanina, te ga osumnjičilo za sedam krivičnih djela: dva krivična djela rodoskrvnuća, dva teška krivična djela protiv spolne slobode, dva delikta bludnih radnji i nasilje u porodici.

Dosadašnja istraga pokazala je da je nesretna 32-godišnjakinja bila žrtva krivičnih djela niz godina, da je njen otac delikte počinio u razdoblju od 2010. godine do sredine aprila ove godine.

Izvori bliski istrazi navode nam kako se dio gnjusnih događanja, za koje se tereti sredovječni Riječanin, zbio u proljeće prošle godine u stanu u kojem oboje žive. Primjerice, u jednom slučaju ju je, po dosadašnjim sumnjama, skinuo, a onda – primijenivši silu te strah žrtve i osjećaj nemoći od ranijeg dugotrajnog psihičkog i fizičkog zlostavljanja zbog kojeg se i liječi od depresije – zadovoljio svoj seksualni nagon, a naš zakon takav čin izjednačava sa silovanjem.

Sudija istrage Županijskog suda u Rijeci prihvatio je prijedlog tužilaštva i osumnjičenom odredio istražni zatvor zbog opasnosti od ometanja krivičnog postupka uticajem na svjedoke i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Određena je i visina jamstva od pola miliona kuna čijim plaćanjem može biti pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode, ali, ako se to eventualno dogodi, aktiviraće se mjere opreza, zabrana kontakata i približavanja žrtvi.

Pritvorenom Riječaninu samo zbog teških krivičnih djela protiv spolne slobode prijeti kazna od tri do 15 godina zatvora, piše Novi list.

Related posts