Austrija / Policajci nisu mogli vjerovati: Zbog Bosanca traži se izmjena zakona

Slučaj pijanog državljanina BiH, nastanjenog u Austriji, među ekspertima za saobraćaj u ovoj zemlji inicirao je raspravu o izmjeni zakonskih propisa kada je riječ o vožnji pod dejstvom alkohola.

O čemu je riječ? Krajem augusta u austrijskom mjestu Puch bei Hallein saobraćajna policija je, malo iza ponoći, zaustavila 25-godišnjeg državljanina BiH, nastanjenog u Halleinu.

Kontrolom je utvrđeno da Bosanac kod sebe nema vozačku dozvolu te da je automobilom upravljao pod snažnim dejstvom alkohola – čak 1,46 promila.

Policajci su mu oduzeli ključeve automobila i poslali ga na triježnjenje.

Nepunih sat vremena kasnije policajci nisu mogli vjerovati svojim očima kada su ugledali isti automobil na cesti.

Opet su ga zaustavili i za volanom otkrili starog poznanika – državljanina BiH koji se, doduše, minimalno otrijeznio, ali je s 1,36 promila alkohola u krvi i dalje bio daleko od zakonskioh propisa.

Utvrđeno je da je nakon prvog zaustavljanja Bosanac otišao po rezervne ključeve automobile i potom ponovo sjeo za volan.

Uz rezervne ključeve je uzeo i vozačku dozvolu koja mu je oduzeta, ali eksperti za sigurnost saobraćaja kažu da to nije dovoljno, odnosno da je već prvi put trebao biti uhapšen uz ekspresno podnošenje krivične prijave. Traži se i oštrije sankcioniranje vozača koji su pod dejstvom alkohola.

Related posts