Austrija planira "parkirati" na Zapadni Balkan migrante koje ne želi u EU

Austrijske novine Die Presse objavile su kako austrijski kancelar Sebastian Kurz vodi pregovore sa Albanijom, Srbijom, Makedonijom i Kosovom o izgradnji centara u koje bi bili smješteni migranti koje EU ne želi.

Die Presse piše kako bi u tim zemljama bili smještani migranti kojima Austrija odbije azil, a odnosi se na one migrante koji su došle preko tzv. balkanske rute.

Citirali su Kurza koji je rekao kako migranti trebaju biti privremeno “parkirani” u nekoj manje atraktivnoj zemlji dok se ne mognu vratiti u svoju matičnu zemlju.

List navodi kako se sprema promjena migracijske politike EU, a Austrija zajedno s danskom radi na izgradnji “osovine voljnih”, odnosno na zatvaranju vanjske granice EU na način da migranti budu u zemljama koje su okolo EU.

U ovom slučaju to su zemlje Zapadnog Balkana osim Hrvatske. U plan su uključeni i Italija i Sjeverna Afrika. Italija bi trebala migrante koje spasi ili uspiju preći more do njihovog kopna, vratiti u Sjevernu Afriku. Ukoliko to ne bude moguće, migranti će biti smještani u centre na Zapadnom Balkanu.

I danski kancelar je ranije izjavio kako im je želja da migrante kojima se odbije azil smjeste u manje atraktivne zemlje.

Albanija, crna Gora, Makedonija, Turska i Srbija imaju status država kandidatkinja za članstvo u EU, dok su BiH i Kosovo potencijalni kandidati. Detalji izgradnje centara nisu saopćeni, ali je očito da će trebati velika finansijska pomoć članica EU. Također, nije objašnjeno šta će biti s migrantima kada neka od navedenih zemalja postane punopravna članica EU.

Projekat ima podršku i Holandije, a pregovara se i s Njemačkom.

Related posts