Američki bombarderi izvršili prelet iznad Bosne i Hercegovine

Dva američka aviona tipa bombarder B-1B Lancer preletili su danas nešto prije 15 sati iznad Bosne i Hercegovine, a iz SAD-a su ranije najavili da je nalet znak prijateljstva i podrške SAD-a Bosni i Hercegovini.

Prelet je i dio onoga su SAD nazvale zajedničkim vojnim događajem u blizini Tuzle, a čiji će dio biti i Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Inače, avioni po komadu koštaju 317 miliona dolara i smatra se okosnicom zračnih snaga SAD-a.

Preletanje bombardera su sa brda Grdolj ispratili i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar odbrane BiH Zukan Helez, ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija je u izjavi za Klix.ba ukazao da prelet predstavlja jasnu političku poruku. Opoziciji u Republici Srpskoj prelet nije prihvatljiv i zbog toga što je riječ o letjelicama kojima se 1999. bombardovala Savezna Republika Jugoslavija.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik (SNSD) je prelet nazvao zastrašivanjem, dok je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) pozdravio prisustvo američkih aviona, naglasivši da to podržava, kako je rekao, 70 posto građana Bosne i Hercegovine.

Izvor: Klix.ba

Related posts