Američka vojska izvela let preko Ukrajine

Kako bi potvrdila svoju predanost toj zemlji nakon što je Rusija zaplijenila tri ukrajinska ratna broda kod Krima.

Američka vojska objavila je u četvrtak da je izvela “vanredni” let preko Ukrajine u sklopu Sporazuma o otvorenom nebu kako bi potvrdila svoju predanost toj zemlji nakon što je Rusija zaplijenila tri ukrajinska ratna broda kod Krima, dok je ukrajinski parlament u međuvremenu simbolički raskinuo sporazum o prijateljstvu i saradnji s Rusijom.

– Ruski napad na ukrajinske ratne brodove u Crnom moru kod Kerčkog prolaza koji nije bio isprovociran opasna je eskalacija u nizu sve više provokativnih i prijetećih aktivnosti. Sjedinjene Američke Države žele bolje odnose s Rusijom, ali to se ne može dogoditi dok se njene nezakonite i destabilizirajuće djelovanje nastavlja u Ukrajini i drugdje – saopćio je Pentagon.

U međuvremenu, ukrajinski parlament u četvrtak je simbolički raskinuo sporazum o prijateljstvu i saradnji s Rusijom, nakon više od četiri godine krize i otvorenog vojnog sukoba kod Kerčkog prolaza.

Odluka će stupiti na snagu u aprilu iduće godine, a podržalo ju je 277 zastupnika, dok je minimalno bilo potrebno 226.

Sporazum je stupio na snagu u aprilu 1999. i svakih deset godina trebao bi se automatski produljiti. Ukrajina to sada neće učiniti.

 

Related posts