Američka kongresmenka En Vagner oglasila se na Facebooku povodom presude zločincu Karadžiću

Američka kongresmenka En Vagner (Ann Wagner), članica Republikanske partije, oglasila se na svom Facebook profilu i komentirala presudu Radovanu Karadžiću.

Vagner je između ostalog navela da je prije tri godine s hiljadama Bošnjaka bila u iščekivanju prvostepene presude, kada je Karadžić osuđen na 40 godina.

Prije tri godine bila sam sa desetinama hiljada Bošnjaka koji su pobjegli od terora Radovana Karadžića, bivšeg lidera bosanskih Srba, odgovornog za masakr u Srebrenici 1995. godine, u kojem je brutalno ubijeno 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka, i prizivala doživotnu kaznu zatvora umjesto neobično blage 40-godišnje kazne. Jučer je UN konačno ugledao svjetlo i kazna Karadžiću je povećana na doživotni zatvor, što je mala pravda za žrtve genocida 1995. godine i za više od 70.000 Bošnjaka koji su od te nepravde pobjegli u Sent Luis – napisala je Vagner.

Inače, Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove izreklo je jučer lideru bosanskih Srba za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i ratnom zločincu Radovanu Karadžiću doživotnu kaznu zatvora.

Žalbeno vijeće proglasilo je Radovana Karadžića krivim za genocid u Srebrenici.

Ipak, ovo vijeće je potvrdilo prvostepenu presudu u tački jedan proglasivši da nije kriv za genocid u sedam bh. općina.

Također, Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu potvrdilo je četiri udružena zločinačka poduhvata (UZP) u presudi, uključujući UZP za Sarajevo i Srebrenicu, sveobuhvatni UZP i UZP za uzimanje talaca.

Izvor: avaz.ba

 

Related posts