Ambasada SAD-a: Neodgovorni akteri u BiH i dalje nas uvlače u teorije zavjere i laži

Iz Ambasade SAD-a u BiH saopćenjem za javnost reagirali su na direktne optužbe predsjednika RS-a Milorada Dodik da se za ambasada miješa u izborni proces u BiH. Također, i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da se ambasade zapadnih sila miješaju u izbore u RS.

“Sjedinjene Američke Države pokazuju svoju posvećenost i predanost građanima BiH više od dva desetljeća, a uprkos tome, neodgovorni akteri i dalje nas uvlače u teorije zavjere, neutemeljene optužbe i, doslovno, laži. Čvrsto vjerujemo da građani tokom izborne kampanje treba da imaju priliku da raspravljaju o pitanjima koja će odrediti njihovu budućnost kao i budućnost njihovih porodica. Međutim, javnim diskursom u potpunosti dominira retorika utemeljena na strahu. To je neprihvatljivo, te je zbog ove veoma zatrovane atmosfere i stalnih napada, došlo vrijeme da progovorimo”, kazali su u dosta oštro intoniranoj reakciji iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Podvlače da Vlada SAD-a i Ambasada SAD-a nisu neprijatelji BiH, njenih građana niti njena dva entiteta.

“Mi smo prijatelji svih građana koji žele pozitivniju budućnost za sebe i svoje porodice. Stvarni neprijatelji su, kao što svi znamo, korupcija, nezaposlenost, loše usluge u obrazovnom i zdravstvenom sistemu, te političari fokusirani samo na sebe, koji, umjesto da se bave ovim pitanjima, pokušavaju Sjedinjene Države i ostale prijatelje BiH pretvoriti u njene protivnike. Nastojanja političara da neposredno prije izbora obmanu javnost i sakriju svoje prave namjere svečanim otvaranjem kružnih tokova, ponudom besplatnih usluga u bolnicama i ostalim prividno korisnim aktivnostima, predstavljaju izrugivanje i vrijeđaju građane BiH.
Tu nije kraj –njihova nastojanja također uključuju zloupotrebu javnih sredstava i uvlačenje ratnih zločinaca u kampanje, te lažno optuživanje dugogodišnjih saveznika Bosne i Hercegovine za neprijateljske aktivnosti”, saopćili su iz Ambasade SAD-a.

Navode kako odbijaju biti dijelom te manipulacije.

“Sjedinjene Američke Države ne miješaju se u izborni process. Mi odlučno odbacujemo te užasne optužbe. Ne pružamo podršku niti jednoj stranci, niti jednom kandidatu. Pored toga, i dalje smo istinski posvećeni pružanju podrške vjerodostojnim i transparentnim izborima i uvijek ćemo upozoravati na kupovinu glasova, krađu identiteta i druge oblike izborne prijevare svaki put kada ih uočimo. Takve aktivnosti u skladu su s našom dugogodišnjom podrškom vladavini prava i suverenitetu, teritorijalnom integritetu i euroatlantskim integracijama BiH”, zaključili su u Američkoj ambasadi.

Related posts