Ako ste čekali lijepo vrijeme da krenete na Jadran, pakujte se

Nakon što je pogodio zapad i sjever Evrope, toplinski val stigao je u Hrvatsku, javljaju hrvatski mediji.

Biće sunčano i toplo, temperature će se kretati oko 35 stepeni, a noću se pak neće spuštati ispod 20 °C, kaže meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Toplinski val sutra će biti još izraženiji, posebno na Jadranu, a nastavit će se cijelu ovu sedmicu. Liječnici upozoravaju da toplinski val može ugroziti zdravlje i preporučuju mjere zaštite od vrućine.

Koliko će paklen biti današnji dan govori i činjenica da je u Splitu jutros u 7 sati izmjeren 28,1 Celzijev stepen. Vruće je bilo i u drugim hrvatskim i ostrvima na Jadranu – u Dubrovniku 28,3, na Lastovu 27,5 stepeni, na Pagu 26, u Puli 26,1 stepeni…

“Ljeto je – kad će biti ako ne sada”, kaže Vakula.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije sunčano i vruće. Ujutro će puhati bura, danju vjetar s mora, zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura između 20 i 25 °C, najviša dnevna uglavnom između 33 i 35 °C, a osvježenje se može potražiti u malo do umjereno valovitom moru čija je temperatura između 22 i 25 °C.

Na krajnjem jugu sunčano i vruće. Najviša dnevna temperatura uglavnom 33 ili 34 °C, a temperatura mora 24 ili 25 °C.

I u nastavku sedmice hrvatski meteorolozi najavili su na Jadranu većinom suho, sunčano i vruće, a i noći će nerijetko biti vrlo tople.

Related posts