Ajla ipak ide na Svjetsko prvenstvo nakon velike podrške

Sedmerostruka državna prvakinja u karateu Ajla Mahmutović uzburkala je javnost objavom da ne ide na Svjetsko prvenstvo jer njeni roditelji nisu u mogućnosti obezbijediti sredstva za odlazak.

U momentu kada je odustala, pomoć je stigla. U vrlo kratkom periodu podrška je stigla sa više strana, novac je obezbijeđen te će Ajla našu državu ponosno predstavljati na Tenerifima. Međutim, ovo nije prvi primjer da uspješni bh. sportisti umjesto da se fokusiraju na samo takmičenje i osvajanje medalja, muku muče sa nedostatkom novca.

Sedmu godinu zaredom Cazinjanka Ajla Mahmutović je državna prvakinja BiH. Proglašena je i najuspješnijom sportistkinjom grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona. Javnosti je postala poznatija nakon objavljenog statusa u kojem objašnjava da zbog finansijskih sredstava neće biti u mogućnosti predstavljati svoju državu na Svjetskom prvenstvu. Međutim, neočekivano, uslijedila je brza reakcija, novac je obezbijeđen, te je vraćena na spisak putnika na kojem se prvobitno nalazila.

“Ja ne bih dozvolila da meni moji roditelji kao standardnom reprezentativcu BiH i dalje plaćaju nastupe na zvaničnim evropskim i svjetskim prvenstvima, to je stvarno sramotno da ja idem predstavljati svoju državu, a da za to trebaju plaćati moji roditelji”, komentarisala je Ajla Mahmutović.

Da novac nije obezbijeđen, umjesto Ajle na Svjetsko prvenstvo bi otišla djevojka koju je pobijedila na državnom prvenstvu. Pita se čemu smisao državnog takmičenja, ako to postaje sport ne najboljih nego onih koji imaju novac.

“Onda je trebalo samo poslati dopis ‘ko može platiti neka ide'”, dodala je Mahmutović.

Za odlazak na SP potrebno je 3.600 KM za svakog takmičara, to je novac koji klubovi treba da obezbijede. Sveučilišni karate klub “Neretva” u kojem Ajla trenira ima šest reprezentativaca za poslati na Svjetsko prvenstvo, najviše od svih klubova u BiH, a nakon što je obezbijeđen novac traje procedura zamjene imena na listi.

“Sve nastupe, apsolutno sva prvenstva, finansiramo mi sami, mi koji smo ovdje u upravi kluba, vlastitim novcima obezbjeđujemo. Dobijemo nešto od Sportskog saveza koji nam pomogne oko dvorane sa 1000 KM, sam odlazak je 3600 KM i tako godina, ja bih rekao da je to nebriga za sport”, istakao je Zdenko Klepić, trener SKK Neretva.

Iako joj je žao što se stvari uvijek moraju odvijati u zadnjem momentu, zahvalna je svima koji su joj ponudili pomoć za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Nada se da će se ubuduće umjesto na finansije moći fokusirati na samo takmičenje i osvajanje medalja, bez brige i pitanja da li će njen rad biti uzaludan, jer kako kaže, mogućnost da ne ode na neko takmičenje uvijek lebdi u vazduhu.

/N1

Related posts