Advokati postigli sporazum sa Vladom USK

Nakon što je udovoljeno njihovim zahtjevima i na račune uplaćeno skoro pola miliona maraka, advokati odbrane po službenoj dužnosti su nakon jednomjesečne obustave, počeli sa radom.

Podsjećamo, više od mjesec dana oko 40 advokata odbrane po službenoj dužnosti odbijali su raditi dok im se ne izmiri zarađeno iz prethodnih godina.

Mjesec dana advokati odbrane po službenoj dužnosti odbijali su raditi, a na sudovima u USK svakog dana otkazivani su pretresi. Ustrajni u svojim zahtjevima, u nekim slučajevima su pravili i izuzetke.

“Advokatura je dio pravosudnog sistema, mi ga ne želimo uništavati, kolege su radile u predmetima ratnih zločina u pritvorskim spisima, gdje se određuje i produžava pritvor, to je prioritet”, kaže Ilijas Midžić, predsjednik UO Regionalne advokatske komore USK.

U proteklih 20 dana Vlada USK isplatila je iznos veći od 450 hiljada maraka advokatima koji su pružali usluge po službenoj dužnosti. Vlada se obavezala da će ostatak dugovanja iz ranijih godina, koji premašuje cifru od oko 300 hiljada KM, isplatiti do kraja novembra, kaže Nikola Findrik, ministar pravosuđa i uprave u Vladi USK.

Zarađeni novac za 2017. godinu advokati će dobijati uz redovne tranše od decembra, u skladu sa dogovorima postignutim sa Vladom, pojasnio je advokat Midžić.

Podsjetimo, ukupna dugovanja koja advokati potražuju kreću se oko 800 hiljada maraka.

Related posts