Advokat Ifet Feraget o slučaju Dragičević: "Kopiranje dokumentacije nam je zabranjeno. Navodno će nam omogućiti uvid u spise..."

Nakon što je objavljeno da je međunarodni advokatski tim preuzeo slučaj Davida Dragićevića, iz nadležnih institucija je upućena ohrabrujuća poruka da će advokatima svi i sve biti na raspolaganju. Da li je zaista tako, pitali smo advokat Ifeta Ferageta, koji je dio međunarodnog pravnog tima u slučaju Dragičević.

“Prije odgovora na pitanje, želio bih istaći da oštećeni u našem zakonu ima veoma lošu poziciju, rekao bih katastrofalnu. Međutim, Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama svakako daje mogućnost oštećenom, kao i javnosti, da prati određenu istragu, pa tako daje i oštećenom pravo da bude upoznat sa tokom istrage i sa prikupljenim dokazima kako bi mogao da zaštiti svoje interese, a znamo da je osnovni interes oštećenog da se utvrdi istina. Tako smo imali priliku u ovom slučaju da glavni tužilac, ali i neki zvaničnici, vidjeli smo to i nakon sastanka u NSRS, daju nedvosmislena uvjeravanja da će ta saradnja biti besprijekorna i da neće biti nikakvih problema da pristupimo dokazima.

Da li su ispunili data obećanja?

“Prema najnovijim informacijama koje sam dobio od kolege Duška Tomića, Tužilaštvo baš nije raspoloženo da nam se na kopiranje da sve ono što nas zanima. Navodno će nam omogućiti uvid u spise, ne znam u kojoj mjeri. Ali znate, kada imate par hiljada stranica, to nikako nije isto. Nama kopirani dokumenti trebaju radi analize, a analiza nam treba radi utvrđivanja istine, ništa drugo. I treba uvijek naglasiti da ne postoji niti jedan razlog da se nama ne omogući kopiranje dokaza, jer mi smo profesionalci. Mi ne prikupljamo te dokaze kako bi javnost ili novinare informisali o tome šta se nalazi u spisu, već kako bismo pomogli da se cijeli događaj rasvijetli. To je zajednički interes, mi nismo neprijatelji, mi nismo na suprotnim stranama, mi smo na istoj strani. I sada se postavlja pitanje da li je i Tužilaštvu interes da se događaj rasvijetli i, ako jeste, zbog čega se onda opstruišu prava oštećenih Davora i Suzane. U narednom periodu moramo to da razjasnimo, da vidimo u čemu je problem.

Koliko je, zapravo, i bilo realno za očekivati da vam izađu u susret, jer bi time priznali svoje propuste?

Ako ja kao tužilac vodim određenu istragu, koja bi trebala biti adekvatna, onda nema ni velike potrebe da se uključuje oštećeni ukoliko je zadovoljan i dinamikom i rezultatima provedene istrage. Međutim, obzirom da se ovdje digla na noge javnost upravo zbog propusta učinjenih u istrazi, samim onemogućavanjem advokatima oštećenoga da u onoj mjeri kako ste obećali ostvare uvid kopirajući dokaze, kako bi ih mogli analizirati – trebamo li da spavamo u tužilaštvu, da uzmemo puni pansion, možda je i to rješenje, da tamo provedemo ni sam ne znam koliko vremena 15, 20 dana, mjesec – onda mi nemamo zajednički interes. I uprvo ovo što vi kažete, ako imate nešto da sakrijete, onda je bolje da nam se ne omogući uvid, ako pak nemate šta kriti, onda ova tema nije trebala ni ići u javnost. Mi bi zajedno izvršili analizu i dobili sve ono što tražimo. Tako da, hipotetički gledano, nameće se zaključak da se nešto ne želi otkriti.

buka.com

Related posts