Međusobne optužbe: Kakva je sudbina ljevice u BiH

Predsjednici Socijaldemokratske partije BiH i Demokratske fronte potpisali su Okvirni plan zajedničkog djelovanja i saradnje koja je, kako su istakli lideri stranaka, otvorena i za druge stranke i pojedince koji njeguju slične vrijednosti. Dokumentom se predviđaju stalni razgovori o modelima zajedničkog nastupa na Opštim izborima 2018. godine.

U isto vrijeme održan je i Prvi kongres Građanskog saveza. Zajednička saradnja ovih partija, na osnovu današnjih izjava, čini se gotovo nemogućom.

Sve u jednom danu – potpisivanje sporazuma zajedničkog djelovanja DF-a i SDP-a, prvi kongres Građanskog saveza, te ostavka Dennisa Gratza na pozicije u Našoj stranci. Iz SDP-a i DF-a kao glavne okosnice saradnje naveli su – suprotstavljanje modelu “privatne države, lopovluka i podjela”, pripreme za zajedničko djelovanje na izborima iduće godine i, dugoročno, uspostavljenje nove ljevice u Bosni i Hercegovini.

“Sa SDA, HDZ-om, SNSD-om i etničkim tim strankama nema zajedničkog nastupa u kako Federaciji tako i u Republici Srpskoj. Eto, volim da se i to čuje i da se i to zna”, poručuje Željko Komšić, predsjednik DF-a.

“Sigurno ćemo imati zajedničke kandidate, sigurno ćemo imati i negdje zajedničke liste, ali projekat bi bio neozbiljan da smo prvo sjeli Željko i ja i dogovorili – e, ti ćeš biti ovo, a ja ovo. Mi smo upravo suprotno uradili i napravili i još nismo o tome ni otvorili priču, o čemu će se pričati”, tvrdi Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

Blok ljevice otvoren je za sve koji dijele slične vrijednosti – kako za Građanski savez i Našu stranku, tako i za nezavisne intelektualce i ostale – u jednom dijelu Sarajeva ustvrdili su Komšić i Nikšić. Istovremeno, u drugom dijelu grada održavao se Prvi kongres Građanskog saveza. GS-ovci su rekli novinarima da su mjesta DF-a i SDP-a ostala prazna napominjući da nisu bili pozvani na potpisivanje njihovog sporazuma. “Da je SDA organizator “ujedinjenja” SDP-a i DF-a” – napisao je dan ranije Emir Suljagić na svom Twitter profilu. Takav stav predsjednika političkog savjeta Građanskog saveza komentarisao je predsjednik DF-a.

“A ja njima želim sve najbolje. Danas im je kongres, želim im stvarno najbolje. Ali to, to je već malo, da izvinete, ulazi u oblast medicinskih nauka – to što je napisano. Ne mogu, ne znam kako da komentarišem to”, kaže Komšić.

“Oni nisu vlasnici ljevice. Oni nisu vlasnici građanskih vrijednosti i ovo što oni rade smo mi već jednom vidjeli. I razlog što sam ja spomenuo SDA u tom kontekstu jeste što je ovo scenarij koji je SDA očigledno priželjkivala i koji je već jednom uspjela proizvesti uoči lokalnih izbora 2016. koji su rezultirali time da je SDA konačno dobila vlast i u opštini vrijednijoj od drugih 10 opština”, podsjeća Emir Suljagić, Građanski savez.

Građanski savez dobio je novog predsjednika – Nihada Čolpu i sa LDS-om postigao dogovor o zajedničkom nastupu na izborima 2018. Mogućnost saradnje sa DF-om i SDP-om čini se gotovo nemogućom.

“Ono što sam ja jučer vidio na temelju izjava visokih zvaničnika – rukovodilaca DF-a, jeste da se ovo njihovo trenutno djelovanje svodi na to da Željko Komšić bude ponovo kandidat za Predsjedništvo BiH. Mi mislimo da je to loše za Bosnu i Hercegovinu, mi mislimo da bi to Draganu Čoviću dalo sve ono o čemu nije mogao ni da se nada da će dobiti”, navodi Suljagić.

“Da ćemo zbog tuđih insinuacija i tuđih ambicija mi povlačiti poteze to neće biti tako, sigurno. Mi ćemo se dogovoriti između sebe, bićemo siguran sam vrlo realni. A to šta će se nekome svidjeti ili neće – izvinite, ja sam davno tu fazu u svom političkom djelovanju prošao”, ističe Komšić.

Predsjedniku stranke koju su DF i SDP isti dan i zvanično pozvali na saradnju – Naše stranke – upućena je neopoziva ostavka Dennisa Gratza na poziciju člana predsjedništva i predsjednika Glavnog odbora. Gratz je naveo da ostaje član Naše stranke, ali je čelnim ljudima iznio kritiku na račun zatvorenog rukovođenja Našom strankom i naveo potrebu za demokratizacijom.

/N1

Related posts