10 znakova da je vaše tijelo puno toksina

Iako to nije uvijek baš očito na prvi pogled, postoji nekoliko znakova koji ukazuju na to da je vaše tijelo puno toksina.

1. Borite se s viškom kilograma

Ako ste se pokušali riješiti viška kilograma vježbanjem i brojanjem kalorija, no ništa se nije dogodilo, moguće je da vas toksini blokiraju. Naime, mnogi od njih su lipofilni, što znači da su pohranjeni u tjelesne masnoće. Ti toksini uključuju dioksine i brojne pesticide koje unosimo hranom. Stoga se čini logičnim da je, kad se u našem tijelu nagomilaju toksini, nemoguće riješiti ih se.

2. Neobjašnjiv umor

Ako svake noći odspavate osam sati, no i dalje se budite umorni, razlog bi mogli biti toksini. Visoki nivo toksina u tijelu predstavlja dodatni stres za organizam te iscrpljuje nadbubrežne žlijezde. Hronični stres zbog opterećenja toksinima može dovesti do umora nadbubrežne žlijezde, zbog čega ste iscrpljeni i umorni. Neki toksini mogu poremetiti funkciju nadbubrežne žlijezde, a jedan od takvih jest kofein.

3. Nesanica

Ako se u vašem tijelu nalazi povećana količina toksina, nivoi kortizola u vašem tijelu mogu se poremetiti. Kortizol je hormon koji se otpušta kako bi ste se lakše nosili sa stresom. U normalnim okolnostima na najvišem je nivou ujutro, a najnižima navečer, no ako se ta ravnoteža poremeti, nivoi kortizola i navečer mogu biti visoki, zbog čega ste pred spavanje puni energije i ne možete utonuti u san. Nesanica može narušiti vaše zdravlje pa je važno da pokušate odspavati svake noći osam sati, te da se pokušate naviknuti na to da ranije odete na spavanje.

4. Zbunjenost

Brojni toksini utiču na rad vašeg mozga, a među njima su aspartam i monosodium glutamat (MSG). Zbog njih se možete osjećati pomalo zbunjeno, a važno je izbaciti ih iz prehrane jer doslovno mogu nadražiti stanice mozga do smrti. Aspartam se može naći u raznim pićima i slatkišima bez šećer, dijetnoj hrani i pastama za zube, dok se MSG nalazi u procesuiranoj hrani.

5. Neobjašnjive glavobolje

Ako vas redovno boli glava bez nekog posebnog razloga, moguće je da je nivo toksina u vašem tijelu previsok. Glavobolje također uzrokuju MSG i aspartam, ali i teški metali, umjetna bojila te umjetni konzervansi.

6. Promjene raspoloženja

Također, mogu biti znak da su vam hormoni izvan ravnoteže. Neki toksini poput ksenoestrogena uzrokuju hormonske neravnoteže kod žena i muškaraca. Ksenoestrogeni su sintetički spojevi koji djeluju poput estrogena u tijelu. Izbjegavajte upotrebu proizvoda od plastike kako biste smanjili nivo ksenoestrogena u tijelu.

7. Tjelesni mirisi

Ako patite od lošeg zadaha ili plinova, moguće je da vaša jetra i crijeva imaju problema s eliminiranjem toksina iz tijela.

8. Zatvor

Jako je važno izbacivati otpadne sastojke iz tijela svakog dana, u suprotnom se toksini apsorbiraju nazad u tijelo kroz crijeva. Pijte više vode i povećajte unos vlakana u tijelo.

9. Bolovi u mišićima

Ako osjećate neobjašnjive bolove u mišićima, također uzrok mogu biti toksini. Naime, neki od njih stimuliraju receptore boli u mišićima, što dovodi do grčeva, čvorova te bolova u mišićima.

10. Problemi s kožom

Vaša jetra trebala bi eliminisati većinu toksina kojima ste eksponirani, no u slučaju njihove prevelike količine, taj posao na sebe pokušava preuzeti i koža. To može dovesti do akni, osipa i čireva.

Related posts