Dovoljno je da pojedete jednu mrkvu dnevno i primjetićete fantastične promjene u organizmu.
Svi nutricionisti će biti saglasni s tvrdnjom da je mrkva veoma zdrava. Bogata je vitaminima A, C, K i B8, kao i folatom, kalijumom, željezom, bakrom i manganom. Međutim, većina blagotvornih svojstava mrkve potiče od njenog bogatstva beta karotenom i vlaknima.
Svježa mrkva se može naći tokom cijele godine, nije skupa, a možete je jesti u sirovom stanju ili kao dodatak jelima.
1. Popravlja vid
Najvažniji uticaj koju mrkva ima na naše zdravlje je to što pozitivno utiče na vid. Ovo povrće obiluje vitaminom A, koji ima direktan uticaj na naš vid. Pored toga, beta karoten u mrkvi štiti od makularne degenarcije, glaukoma i katarakte.
2. Štiti vas od raka
Još jedna veoma važna zdravstvena blagodet mrkve je preventiva kancera. Za to su zaslužne antioksidativne moći karotenoida koje sprečavaju razvoj slobodnih radikala u tijelu. Pored toga, mrkva jača imunitet i otpornost na mnoge bolesti. Ovo povrće sadrži i poliacetilene i druge komponente koji usporavaju razvoj kancera.
Redovno konzumiranje mrkve smanjuje rizik od raka pluća, debelog crijeva i prostate.
3. Sprečava razvoj kardiovaskularnih oboljenja
Mrkva se naročito preporučuje osobama koje imaju povišen krvni pritisak i pate od srčanih oboljenja. One sadrže beta-karoten, alfa-karoten i lutein, koji su antioksidansi koji regulišu nivo holesterola i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.
4. Utiče pozitivno na vaše oralno zdravlje
Mrkva je odlična za oralno zdravlje. Dok grickate ovo hrskavo povrće, skidate ostatke hrane sa zuba i njegujete desni. Pored toga, mrkva podstiče lučenje pljuvačke koja vraća nivo kiselosti u ravnotežu i sprečava pojavu karijesa. Ovo povrće je takođe bogato vitaminom C koji djeluje pozitivno na zdravlje zuba i desni.
5. Štiti zdravlje jetre
Ovo ukusno povrće može zaštitit vašu jetru od toksina. Visok nivo vitamina A u mrkvi igra važnu ulogu u izbacivanju otrova iz organizma. Pored toga, mrkva smanjuje masne naslage u jetri, dok vlakna pomaže u čišćenju jetre. Redovnim konzumiranjem hrskavog narandžastog povrća smanjuje se rizik od hepatitisa, ciroze i holestaze.
6. Čuva kožu
S obzirom na to da obiluje vitaminom A i drugim antioksidansima, mrkva je veoma dobra za zdravlje i izgled kože. Ovo povrće štiti kožu od štetnog dejstva sunčevih zraka i obnavlja oštećeno tkivo. Zato u toku ljeta možete piti sok od mrkve, a on će djelovati kao prirodna zaštita vaše kože.
Osim toga, mrkva pruža lijep ten, sprečava pojavu akni i ujednačava ten.
Možete i sami napraviti masku od mrkve za zdravu i blistavu kožu lica. Jednostavno pomiješajte dvije kašike rendane mrkve s malo meda i nanesite na lice i vrat. Sačekajte da se osuši, a zatim isperite.
7. Poboljšava varenje
Hrskavo povrće sadrži veliku količinu dijetalnih vlakana koja pozitivno utiču na rad organa za varenje. Redovnim konzumiranjem mrkve spriječićete nadutost, zatvor i gorušicu.
8. Štiti od moždanog udara
Sudeći prema rezultatima studije koju su sproveli naučnici s univerziteta Harvard, osobe koje redovno jedu mrkvu imaju za čak 68 odsto manji rizik od moždanog udara.
9. Reguliše nivo šećera u krvi
Mrkva jeste bogata šećerom, ali su ipak zdrav izbor za osobe koje boluju od dijabetesa. Prirodni šećer u mrkvi se lako prerađuje. Karotenoidi koji se nalaze u ovom povrću pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi.
10. Odlaže pojavu znakova starenja
Ako želite za zadržite mladalački izgled, jedite bar jednu mrkvu na dan. Ovo povrće je poznato po svojim anti-ageing moćima. Naime, bogatstvo beta-karotenom štiti ćelije u organizmu od oštećenja. Takođe, s obzirom da je bogata vitaminom C, mrkva podstiče razvoj kolagena koji koži pruža elastičnost i sprečava pojavu bora.
(NN/ljepotaizdravlje.ba)