Zvizdić o regionalnim odnosima: Poštujemo Srbiju, ali najviše volimo Sandžak

Bosanski kulturni centar u Tuzli večeras je ugostio jednu u nizu političkih tribina SDA. Politički skupovi bit će organizirani u svih 13 općina Tuzlanskog kantona i predstavljaju svojevrstan uvod u predizbornu kampanju.
Skup u Tuzli uveličali su potpredsjednici SDA Denis Zvizdić i Safet Softić, federalni ministri Aljoša Čampara,

Salko Bukvarević i Edin Ramić, zastupnik u Zastupničkom domu BiH i povjerenik KO SDA TK Amir Fazlić, bivši premijer TK Bego Gutić i mnogi drugi.

Potpredsjednik SDA Denis Zvizdić posebno je istakao da su SDA i Alija Izetbegović dali Bošnjacima mogućnost da postanu politički narod, bez kojeg se niti jedna odluka na ovom prostoru ne može donijeti.

– Svi smo u rukovodstvu SDA saglasni da ne želimo kontinuitet svojih funkcija, ali želimo kontinuitet pozicije SDA, koja je jedini garant za otpor svakoj vrsti agresije na BiH. Na dva miliona Bošnjaka mi imamo 185 partija, toliko ćemo ih imati u oktobru na izborima. Cilj je skretanje s glavnih prioriteta, a to su EU, NATO i zaštita statusa Bošnjaka. Upravo zbog toga govorimo da je u jedinstvu snaga. Nema sumnje ko će pobijediti na izborima u hrvatskom i srpskom korpusu. Naš program je jednostavan, a to je cjelovita, jedinstvena i snažna BiH – rekao je Zvizdić.

On je istakao da su SDA i Bošnjaci najzaslužniji za odbranu BiH, a danas i za trasiranje evropskog puta BiH.

U dijelu svog govora Zvizdić se osvrnuo i na odnose sa susjedima, posebno onima s istoka.

– Onaj ko nas bude volio, voljet ćemo i mi njega još i više i znat ćemo to pokazati. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kaže da on poštuje BiH, a voli Republiku Srpsku. Njemu poručujem da i mi poštujemo Srbiju, ali da najviše volimo Sandžak – rekao je Zvizdić.

Bivši premijer TK Bego Gutić i povjerenik u Općinskom odboru SDA Banovići u svom govoru se posebno osvrnuo na novi politički projekat iz kojega stoji Mirsad Kukuić, smijenjeni predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK.

– Kukić je imao privatnu firmu, pa je napravio privatnu stranku, a htio je i privatnu državu. Neće mu to uspjeti. Politički projekat SDA je država BiH, nikakav privatni projekat. Iz PDA poručuju da oni svoj projekat temelje na idejama Alije Izetbegovića i Sulejmana Tihića, to je podvala. Bošnjaci su pametan narod i to im neće uspjeti – rekao je, između ostalog, Gutić.

O rezultatima rada Vlade FBiH na tribini u Tuzli govorio je ministar za boračka pitanja u Vladi FBiH Salko Bukvarević.

– Ne zaboravimo da je 80 posto reformske agende nastalo u krilu SDA. Ti rezultati rada najbolje se vide po tome što težimo da u ovom mandatu dođemo do 50.000 radnih mjesta, a šampion među svim vladama bila je Vlada TK na čelu s premijerom Gutićem i 15.000 radnih mjesta – istakao je Bukvarević.

On je podsjetio da su prije skoro svakih izbora pojavljuju novi politički projekti koji imaju za cilj da uzmu glasove SDA, ali kako je rekao Bukvarević, narod zna da je samo jedna SDA.

Potpredsjednik SDA Safet Softić posebnu pažnju u svom govoru posvetio je težini aktuelnog političkog trenutka.

– Dugo nismo imali većih razloga da se okupljamo. Ja mislim da od Daytona do danas nije bio složeniji politički momenat. Sve što imamo vrijedno od ljudi moramo istaći u politiku i obrazovanje. Moramo dati vrijednim ljudima šansu da zauzmu pozicije. Srpski i hrvatski nacionalizam danas izvodi zajednički udar na ovu zemlju i mi ponovo razmišljamo o svim onim stvarima za koje su se borili naši šehidi – rekao je Safet Softić.

On je istakao da je na sceni rastakanje bošnjačkog političkog bića, te da je izdaja koju su počinili kadrovi SDA u TK nešto što treba zaustaviti i čemu se treba suprotstaviti.

– Naredni izbori za nas nisu gola borba za vlast. Mi se sada borimo da Bošnjaci ne postanu novi Palestinci bez prava na svoju državu – rekao je, između ostalog, Softić.

faktor.ba

Related posts