Završena manifestacija „Ljutočka dolino, nikad ne zaboravi“

Današnjim maršom pod nazivom “Putem stradanja i spasa“, završena je tradicionalna manifestacija „Ljutočka dolino, nikad ne zaboravi“ . Jednodnevno pješačenje od školskog igrališta u Orašcu do Štrbačkog buka preko Radolja i Kliševića, Basače i Rudenaka, ima za cilj podsjetiti i prenijeti poruku da nikad više buduća pokoljenja ne dožive sudbinu svojih očeva koji su prošli ovim putem.

I ove godine oko 350 učesnika krenulo je putem kojim je narod mjesnih zajednica Orašac i Kulen-Vakuf pred najezdom srpskog agresora, bježao tražeći spas na slobodnim teritorijama. Njihov put je obilježilo je stradanje, ali su se mnogi i spasili.

Stanovnici Ljutočke doline bili su u srpskom okruženju od aprila do juna 1992. godine, kada je počelo etničko čišćenje, ubijanje i pljačka.

Organizatore manifestacije raduje činjenica da se maršu priključio velik broj mladih, ali i onih koji do sada nisu prolazili putem spasa. Bitno je, kažu, stvoriti kulturu sjećanja, kako bi se prenijela poruka da se sudbina Ljutočana, nikada i nikome ne bi ponovila.

Nedužnim žrtvama i borcima poginulim za slobodu BiH, mještani Ljutočke doline i gosti proučili su fatihu na mjestu Radolje, gdje su stradali na putu koji je trebao biti put spasa.- piše rtvusk.

Related posts