Malinari trebaju zaštitu, radi se o velikom potencijalu

Stotine uzgajivača malina u Federaciji izražavaju negodovanje zbog niske otkupne cijene malina. Otkupljivači su ponudili tek jednu marku za kilogram malina, višestruko niže nego prošle godine, što je izazvalo revolt kod uzgajivača.

Cijena kilogama maline prošle godine kretala se oko 3 KM.

Federalni ministarpoljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić rekao je za agenciju Patria da država po svaku cijenu mora zaštiti uzgajivače malina, jer se radi o ogromnom potencijalu.

– Ministarstvo već neko vrijeme radi na riješavanju problema malinara. Još prije dvije sedmice okupio sam na zajedničkom sastanku predstavnike malinara, otkupljivača, struke i akademske zajednice. U dugom i veoma konstruktivnom razgovoru složili smo se da postoji nekoliko glavnih problema domaće proizvodnje. Nažalost, malinarstvo se do sada u Bosni i Hercegovini razvijalo bez ikakve koordinirane strategije. Imamo zaista ogroman potencijal, no da ga iskoristimo u potpunosti moramo što prije regulisati neka pitanja poput skladištenja, transporta, poticajnih mjera – rekao je ministar Dedić. Dodao je da ove godine, nakon što je malinarstvo postalo izuzetno popularno među poljoprivrednicima, ali i onima koji se poljoprivredom bave samo kao dodatnom djelatnošću, „imamo jako veliki broj proizvođača na tržištu što negativno utječe na formiranje otkupne cijene maline“.

– Da pomognemo malinarima predložio sam uspostavljanje radne grupe koja će pripremiti prijedloge zakonskih riješenja i konkretnih koraka koje sve nivoe vlasti mogu poduzeti da olakšamo berbu i plasman na tržište, ali prije svega da stvorimo pretpostavke za razvoj malinarstva u narednom periodu – rekao je Dedić.

– Do sada su održana dva sastanka radne grupe a treći, završni, planiran je za idući petak u Travniku. Vjerujem da ćemo tada moći da predstavimo javnosti konkretna riješenja dogovorena među svim zainteresovanim stranama: proizvođačima, otkupljivačima, hladnjačarima, izvoznicima i stručnjacima iz ove oblasti.

– Osim toga, ja sam u više navrata istakao da poljoprivreda ne poznaje entitetske granice, te da bh. malina nema budućnosti ako ne poboljšamo saradnju među svim nadležnim institucijama – rekao je Dedić. On je najavio da će već početkom slijedećeg mjeseca inicirati sastanak malinara, resornih ministara iz kantona, Federacije i RS-a, ministara spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i predstavnika Vanskotrgovinske komore, na kojem se tražiti rješenje za malinare u BiH.

Ministar Dedić smatra kako u nedostatku državnog ministarstva poljoprivrede proizvođači mogu – pa čak i moramo – raditi na tome da neka ozbiljna pitanja riješavaju zajednički, piše NAP.

Related posts