Zavod za javno zdravstvo USK: Edukacija o važnosti vakcinacije

Obilježavanje svjetske sedmice imunizacije ove godine odvija se uz sve izraženiji trend protivljenja roditelja vakcinisanju djece. Razlog je u vezi koje se dovodi između nekih vakcina i pojave bolesti, iako službena potvrda toga ne postoji.

O tome je, pored ostalog, bilo je riječi na danas održanoj radionici u Zavodu za javno zdravstvo USK gdje su zdravstenim radnicima nove informacije o imunizaciji prezenitrali epidemiolozi iz federalne Sluzbe za epidemilogiju.
Danas održana radionica za sve koji su na neki način na terenu provede proces imunizacije ponudila je odgovore na mnoge nedomice s kojima se svakodnevno susreću u praksi. Puno je razloga zbog kojih roditelji odbijaju vakcinisati svoju djecu iako stručnjaci upozoravaju da se na takav način ugrožava kolektivno zdravlje i imunitet.

Edukacija je ključna u podizanju svijesti stanovništva o važnosti vakcinacije kao prevenciji mnogih bolesti i zaštiti zdravlja stanovništva. Zdravstvenim radnicima na današnjem predavanju prezentirane su promjene u propisima imunizacije koje Federalno ministarstvo zdravlja usvojilo za ovu godinu. – piše rtvusk.

Related posts