Vujošević odgovorio Dodiku: Srbija je kriva za rat

Selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Duško Vujošević odgovorio je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji ga je “diskvalifikovao za cijeli život”.

Dodik je zamjerio Vujoševiću na tvrdnji da Srbiji pripada najveća krivica za rat na prostorima SFR Jugoslavije.

“Dao sam intervju sedmičniku ‘Vreme’. Stojim iza svake riječi, ako je tačno prenesena. Nisam istoričar, ali kroz život prolazim otvorenih očiju”, počeo je priču Duško Vujošević u emisiji “Presing” na televiziji N1 i nastavio:

“Ne sviđa mi se što su u većem dijelu Evrope, pa i na ovim prostorima, ti desni nacionalizmi pobijedili. Taj građanski rat, koji je najgori od svih, nije završen čišćenjem, već je zadržao predispozicije za nove ratove. Treba napraviti vakcine protiv sljedećih ratova, a to ne vidim ovdje”.

Vujošević je zatim razložio svoje mišljenje vezano za krivicu za, kako ga naziva, građanski rat.

“Za to što građanski rat nije izbjegnut, a trebalo je, nešto veću odgovornost ima Srbija, zato što je kontrolisala vojsku i ima najviše stanovnika. Po toj gradaciji odmah iza ide Hrvatska”, rekao je Vujošević i slikovito opisao:

“Bio sam na utakmicama u ono vrijeme kad Jug skandira: ‘Slobo’, a Sjever odgovara: ‘Slobodo”.

Iskusni trener smatra da Dodik nije ni pročitao taj intervju.

“Srpski Telegraf, koji kontroliše vlast, piše ‘kakvo đubre od čovjeka, proglasio Srbe za krivce”, podsjeća Vujošević i kaže:

“Mislim da on (prim.aut. Dodik) taj intervju nije ni pročitao, već je čitao spinovanje naslova. On je čovjek prema kome sam imao određene emocije, a i on prema meni. Djeluje mi da mu se nije sviđalo što sam došao u Bosnu. Još kada sam otišao iz Partizana njegov sin je davao neke izjave. On pokušava da me diskvalifikuje zbog onoga što mislim iako sam siguran da nije to pročitao, već ono što plasiraju mediji”.

Vujošević je priču oko Dodika zaključio riječima:

“Nemam namjeru da se svađam s njim, jer više ne spada u red ljudi koji su mi dragi i do čijeg mišljenja mi je stalo. Želim mu sve najbolje i da do kraja života ostane na vlasti”.

Duško Vujošević je na kraju poentirao:

“Nije mi važno ko je Srbin, Hrvat, Albanac, Bosanac… Meni je važno ko je kakav čovjek”.

Related posts