Izetbegović: Rezolucija NSRS-a u suprotnosti sa interesima svih građana BiH

Rezolucija o vojnoj neutralnosti Republike Srpske (RS) koju je usvojila Narodna skupština RS-a u krnjem sastavu, bez zastupnika opozicije i koalicije “Domovina”, predstavlja kontinuitet antidejtonske i antiustavne politike rukovodstva bosanskohercegovačkog entiteta RS – saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

Također, istaknuto je da ta rezolucija ne može imati nikakve pravne posljedice, jer vanjska politika i odbrana nisu u nadležnosti entiteta te se radi o isključivo nadležnosti državnih organa.

Ističe se da je Predsjedništvo BiH ranije konsenzusom utvrdilo opredjeljenje za pristupanje NATO-u i podnijelo formalni zahtjev za pristupanje Aktivacionog plana za članstvo (MAP).

U saopćenju se navodi dalje da je članom 84. Zakona o odbrani BiH, donesenim uz podršku i zastupnika SNSD-a, utvrđeno da će “Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provesti potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a”.

Osim toga, naglašeno je da jasno evroatlantsko opredjeljenje, aktiviranje MAP-a i nastavak puta ka članstvu u NATO-u šalje poruku da je BiH siguran prostor za investicije.

Iz kabineta Izetbegovića poručili su da ovakvi stavovi rukovodstva RS-a, koje je pod očiglednim stranim utjecajem, pokušavaju BiH ostaviti na sigurnosnoj vjetrometini te šalju lošu poruku potencijalnim investitorima. Stoga je ova rezolucija, potcrtano je, u suprotnosti s interesima svih građana BiH.

Zaključili su da donošenjem ovakve rezolucije rukovodstvo entiteta RS-a nastavlja s provođenjem destruktivne, secesionističke i destabilizirajuće politike, koja pravi probleme ne samo BiH i imat će i posljedice po regiju, ali i cijelu Evropu.

Related posts