Vlada Republike Hrvatske šalje pomoć Graničnoj policiji BiH

Donirat će pet termovizijskih kamera i 198 kompleta policijske opreme za opremanje policijskih snaga.

Vlada Republike Hrvatske na 206. sjednici donijela je odluku o doniranju pet termovizijskih kamera i 198 kompleta policijske opreme za opremanje policijskih snaga Bosne i Hercegovine.

Vlada Andreja Plenkovića šalje pomoć ministarstvima unutrašnjih poslova tri kantona, i to Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, kao i Livanjskom. Također, pomoć se šalje Graničnoj policiji BiH

– Na osnovu zaprimljene molbe za pomoć Granične policije BiH i ministarstava u FBiH, a uzimajući u obzir sve veće sigurnosne izazove vezane uz sve vrste prekograničnog kriminaliteta, koje su posebno izražene u južnim dijelovima FBiH koji graniče s Hrvatskom, pripremljena je odluka – navodi se iz Vlade RH.

Kako se navodi, u skladu s dosadašnjom saradnjom dviju država na području kriminaliteta, Vlada Hrvatske usvojila je prijedlog da se donira pet termovizijskih kamera i 198 kompleta policijske opreme za uspostavljanje javnog reda i mira.

Riječ je o policijskoj opremi koju je MUP RH krajem prošle godine rashodovao, tako da provedba ove odluke ne zahtijeva nikakve dodatne troškove za državni budžet Republike Hrvatske za 2020. godinu.

Osim toga, Hrvatska će donirati i milion eura za pomoć Albaniji za sanaciju šteta nakon razornog potresa koji je pogodio tu zemlju krajem prošle godine.

Izvor: Avaz.ba

Related posts