USK: Obezbjeđene besplatne vakcine protiv sezonske gripe

Zavod za javno zdravstvo USK, u suradnji sa Zavodom za zavodom zdravstvenog osiguranja, i ove godine obezbjedio je 3.000 besplatnih doza vakcina protiv sezonske gripe.Tokom ječerašneg i današnjeg dana vakcine su distribuiranje svim domovima zdravlja po standardnom kriteriju na osnovu broja stanovnika i hroničnih bolesnika. Nakon što su distribuirane, odmah se krenuti sa vakcinacijom, najprijeh rizičnih grupa pa i ostalih zainteresiranih građana.

Vakcine su uglavnom namjenjene za rizične kategorije stanovništva u koju spadaju penzioneri osobe starije od 65 godina, hroničnih bolesnici, dijabetičari, transplatirane osobe i osobe na dugotrajnoj aspirinskoj terapiji kod kojih gripa može izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije. Ljekari preporučuju da se ove kategorije obavezno vakcinišu jer je vakcina najefikasnija zaštita protiv gripe.

Sezonsku gripu karakterizira spektar simptoma, od blagih do teških sa lošim izhodom. Simptomi su visoka temperatura, kašalj, glavobolja, bolovi u mišićima, malasavost, grlobolja i scurenje iz nos. Da bi se smanjio rizik od gripe stručnjaci savjetuju izbjegavanje gužve u slučaju kašljanja i kihanja nos i usta treba brisati maramicom koju nakon toga treba baciti u smeće.

Statistika pokazuje da u Federaciji BiH, kao i u regionu svake godine od gripe oboli oko 10 do 15 posto od ukupnog stanovništva.Virus je najaktivniji od decembra do marta kada se i registruje najveći broj oboljelih.- piše rtvusk.

Related posts