USK: Medicinarima prijave i kazne od 100 maraka

Šest zaposlenika Kantonalne bolnice u Bihaću dobilo je prekršajne prijave zbog remećenja javnog reda i mira i novčane kazne od 100 maraka, potvrdio je predsjednik Sindikata radnika ove zdravstvene ustanove Elvir Hrustanović.

“Pripadnici policije su me posjetili u mojoj kući i uručili mi prekršajni nalog. Uredno sam potpisao da sam primio nalog i platiću kaznu. Mislim da je ona vrijedna toga što smo pojedinim političarima u lice otvoreno i jasno mogli reći šta mislimo o njima”, rekao je Hrustanović, dodajući da ne zna ko je podnio prekršajne prijave, ali da može pretpostaviti kako su to neki od poslanika Skupštine USK koji su se našli na udaru nezadovoljstva radnika.

Podsjećamo kako se ponedjeljak ispred zgrade Skupštine USK okupilo oko stotinu radnika Kantonalne bolnice kako bi svojim prisustvom uticali na donošenje odluke o tome da se odobri kreditno zaduženje bolnice u iznosu od 13 miliona maraka. Pošto se poslanici nisu mogli dogovoriti o usvajanju dnevnog reda, sjednica nije ni održana, a nezadovoljni radnici su potom verbalno i uvredama napali neke od poslanika kada su napuštali skupštinsku zgradu.

Hrustanović je istakao kako je Kantonalna bolnica dovedena u težak ekonomski položaj te da je praktično pred finansijskim kolapsom. On je dodao kako zaposlenici jedini izlaz vide u kreditnom zaduženju kojim bi se izmirila dugovanja i omogućio opstanak ustanove. Odbacio je optužbe pojedinih političkih partija da je njihov protest politički motivisan.

“Radnici su motivisani samo očuvanjem svojih radnih mjesta i egzistencije za sebe i svoje porodice. Ono što očekujemo i na čemu ćemo insistirati jeste usvajanje odluke o kreditnom zaduženju, što je u ovom trenutku jedini spas za nas”, kazao je Hrustanović.

Vlada USK odobrila je nedavno zaduženje Kantonalne bolnice u Bihaću u iznosu od 13 miliona KM, kako bi se obezbijedio nesmetan rad i finansijska likvidnost ove zdravstvene ustanove, ali je potrebno da ovu odluku odobri i Skupština. – pišu Nezavisne.

Related posts