Ugledni hirurg priznao da je urezivao svoje inicijale u jetre pacijenata

Koristeći argonsku zraku tokom složenih operacija jetre, ugledni britanski hirurg, osim što bi njome zaustavljao krvarenje na tom organu i označavao mjesta na kojim će još trebati raditi, pomoću iste zrake ostavljao je i svoje inicijale na tom organu pacijenta.

Pred kraljevskim sudom u Birminghamu, ugledni britanski hirurg Simon Bramhall priznao je da je, tokom operacije jetre, ostavio svoje inicijale na navedenom unutrašnjem organu kod dvoje pacijenata, prenosi Guardian.

Ugledni je hirurg tokom operacija koristio medicinski instrument koji pomoću argonske zrake zaustavlja krvarenje iz jetre kod pacijenata te služi i za naglašavanje oboljelih područja jetre koje treba liječiti. No osim za to, taj je instrument Bramhallu poslužio i kao sprava za žigosanje pacijenata, jer je dvoje pacijenata istim utisnuo svoje inicijale na oboljeli organ koji je liječio.

Bramhalla je otkrio njegov kolega hirurg, tokom jedne od naknadnih operacija, kad je na jetri pacijenta uočio inicijale “SB”, nakon čega je uslijedila disciplinska istraga te otkaz, koji je Bramhall sam podnio. Za svoje neetično djelo sudu je rekao da uviđa da je ono bilo velika greška s njegove strane. Presuda mu još nije izrečena.

Bramhall je zapeo za oko javnosti nakon što je 2010. godine obavio uspješnu transplantaciju jetre, gdje je za donatorski organ koristio jetru spašenu iz aviona koji se srušio u uvjetima teške magle na birminghamskom aerodromu.

Related posts