Nijemci će plakati zbog Kaknja: Potpisan ugovor o izvozu zelenih faferona

U Kaknju je ugovore o proizvodnji zelenih feferona potpisalo 30 poljoprivrednih proizvođača, koji će kompletnu proizvodnju prodavati njemačkoj kompaniji “Carl Kuehne”, poslovna jedinica Mostar.

Radi se o realizaciji programa u okviru kojeg će se na području kakanjske općine uzgajati zeleni feferoni na površini od 50 dunuma. Njemačka firma Carl Kuehne je u proteklom periodu u Kaknju predstavila svoju poslovnu ponudu, a u kojoj nudi svakom kooperantu sa kojim je potpisala ugovor siguran otkup ploda zelenog feferona, te neophodni sadni i ostali repromaterijal, čiju vrijednost bi proizvođači vratili kroz otkupljeni plod.

Zasnivanje proizvodnje se vrši na površinama od jednog do četiri dunuma, a najisplatnije je izvršiti sadnju zelenog feferona na površini od dva do četiri dunuma, jer se na većim površinama može zaraditi i više.

Berba zelenih feferona je svakih osam do 12 dana, a tokom vegetacije ima osam do deset berbi. Mogući prinosi po dunumu iznose od pet do sedam tona i već je ugovorena otkupna cijena od 0,90 KM po kilogramu.

Related posts