Udruženje sudija FBiH: Milan Tegeltija treba podnijeti ostavku ako želi uspjeh bh. pravosuđu

Udruženje sudija Federacije BiH smatra neprihvatljivim Zaključke usvojene na sjednici VSTV-a BiH 26. oktobra 2017. godine, a naročito zaključak broj 5, kojim se predlaže dopuna člana 44. Zakona o VSTV-u u smislu uvođenja izuzetne mogućnosti za razrješenje sudije i tužioca, bez provedenog disciplinskog postupka.

“VSTV ovakvim zaključkom direktno ugrožava osnovni princip nezavisnosti sudija, radi čega su sudije ovog Udruženja izgubile povjerenje u sve članove Vijeća, te predlažemo da svi koji su podržali zaključke, podnesu ostavke na mjesto člana Vijeća iz moralnih i profesionalnih razloga. Udruženje zahtjeva od VSTV-a da stavi van snage navedene zaključke na prvoj narednoj sjednici VSTV-a”, navdi se u saopćenju.

Udruženje sudija Federacije BiH navodi da su neprimjereni medijski istupi predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, “koji se tokom nekoliko zadnjih dana bavio optuživanjem medija koji prema njegovom mišljenju prave afere članovima Vijeća, prave sliku i tumače odluke sa namjerom da se stvori haos, kao i dijelom pravosudne zajednice koji je osudio navedene zaključke, navodeći da se radi o problemu pogrešne interpretacije i zlonamjernoj komunikaciji koja je išla od retrogradnih struktura, čak i iz pravosuđa i oko pravosuđa”.

“U vezi sa istupima predsjednika VSTV-a, Udruženje primjećuje da je ovo najbrutalniji način prijetnje i obračuna sa neistomišljenicima i nemogućnost suočavanja sa vlastiti pogreškama, bez imalo moralne odgovornosti za posljedice vlastitog djelovanja. Predsjednik Vijeća sve svoje pogreške skriva iza principa nezavisnosti, smatrajući da je VSTV sa njim na čelu, nedodirljiv, a u cilju izbjegavanja bilo kakve kritike i kontrole njegovog rada. Javni istup predsjednika VSTV-a na TV1 i vokabular kojim se koristio u debati sa uglednim sudijom i ranijim predsjednikom VSTV-a Brankom Perićem, govoreći mu pred milionskim auditorijem da laže, špekuliše itd., bez imalo poštovanja prema starijem kolegi i predsjedniku VSTV-a pod čijim je predsjedavanjem VSTV stekao ugled i poštovanje pravosudne zajednice, na najbolji način oslikava osobine predsjednika VSTV-a a kakve ne bi trebao imati jedan predsjednik”, navodi se u saopćenju.

Kako navode, Udruženje sudija Federacije BiH, kao najmnogobrojnije udruženje (preko 400 članova), primjećuje da ugled, autoritet, integritet i dignitet VSTV-a je naglo opao dolaskom aktuelnog predsjednika VSTV-a i smatra da se dalje urušava. Udruženje sudija/sudaca Federacije BiH poziva predsjednika VSTV-a da prihvati opravdanim i konstruktivnim kritike koje su mu upućene od strane pravosudne i međunarodne zajednice.

“Pozivamo predsjednika VSTV-a da, ako iskreno želi uspjeh pravosuđu Bosne i Hercegovine, o čemu svakodnevno govori, da odmah podnese ostavku na mjesto predsjednika i člana VSTV-a, s obzirom da je izgubio povjerenje najvećeg broja članova pravosudne zajednice i javnosti. Svako dalje postupanje, aktivnosti i javni istupi predsjednika VSTV-a još više će urušavati ugled, autoritet i integritet Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i pravosuđa u cjelini”, stoji u saopćenju Predsjedništva Udruženja sudija u Federacije BiH.

Related posts