Dodik pred poslanicima NSRS: Referendum 19. novembra bio bi avantura

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je poslanike Narodne skupštine Srpske da stave van snage odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH jer opozicija, koja je vlast na nivou BiH, izbjegava da realizuje očekivane rezultate referenduma.

“Rezultati referenduma mogu da budu uspješno sprovedeni ako ih sprovode i oni koji su predstavnici RS na nivou BiH, ali vi to nećete”, rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine tokom rasprave o Prijedlogu odluke o stavljanju van snage Odluke o sprovođenju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

On je naveo da bi održavanje referenduma 19. novembra bila avantura i istakao da treba povući odluku dok se ne postigne konsenzus.

Dodik je naglasio da opozicija, koja je vlast na nivou BiH, ništa nije uradila ni kada je bilo riječi o Danu Republike, a da bi trebalo u Savjetu ministara i Parlamentu BiH reći da se ni o čemu neće odlučivati dok se na dnevni red ne stave rezultati referenduma.

“Je li to toliko teško? Šta je tu toliko bolno? Šta je nejasno i zašto nećete?”, upitao je Dodik.

Predsjednik RS izjavio je da je Republika Srpska lider kada je riječ o prilagođavanju svojih propisa sa propisima EU.

Dodik je upitao kako je moguće da Branislav Borenović kao predsjednik Odbora Narodne skupštine za evropske integracije nikada nije pohvalio Republiku Srpsku u tom smislu.

On je rekao da je međunarodna zajednica, najviše putem Pedija Ešdauna, intervenisala u Dejtonski sporazum i da je RS pokušala da ga tuži zakonodavstvu Velike Britanije, na šta je pristao i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, a potom odustao.

Related posts